Nieuws

Alles over de overgang: symptomen, hormonen

Wat is de overgang, hoe herken je symptomen en wat voor gevolgen heeft de overgang op jou mentaal maar ook fysiek? Ook op je werk in de zorg kan de overgang van invloed zijn.

illustratie overgang

Wat is de overgang?  

Rond je 35e daalt je hoeveelheid oestrogeen en rond de 40 - 45 jaar begint de overgang. Dat is misschien al eerder dan je dacht. De overgang begint al ruim vóór de menopauze (de laatste menstruatie). Tegen je 50e raken de eitjes die je met de geboorte hebt meegekregen op. Daarmee vermindert de productie van het hormoon oestrogeen en verandert ook de hormoonspiegel fors. Dat is wennen voor je lichaam én je hoofd. Gemiddeld duurt de overgang tussen de 2 en de 10 jaar.

Hoe weet ik of ik in de overgang ben? 

Ben je rond de 45 jaar? Dan zit je zeer waarschijnlijk in de overgang, of je er nu wat van merkt of niet. Het kan ook gewoon nog zo zijn dat je menstrueert. 

Als je (vage) klachten hebt, is het goed om hiermee naar de huisarts te gaan. Ook als de klachten niet zo hinderlijk zijn. Je kunt de huisarts vragen om de “Greene Scale”. Deze gevalideerde vragenlijst geeft je inzicht in je overgangssymptomen. Heb je last van hevige bloedingen? Ga zeker naar de huisarts! Er kunnen andere oorzaken zijn dan de overgang.

Symptomen overgang

De overgang kent meer dan vijftig (!) symptomen. Iedere vrouw kampt met andere symptomen, en ook de mate waarin deze optreden is voor iedereen anders. 1 op de 5 vrouwen heeft dermate ernstige klachten dat ze hulp nodig hebben. Ook 1 op de 5 vrouwen heeft er nauwelijks last van. In het begin van de overgang ervaren vrouwen vaak: opgeblazen gevoel, gespannen borsten, heftige mensturaties, moeheid, kort lontje, down gevoel en zichzelf niet herkennen.

Net voor de menopauze (gemiddeld rond de 51 jaar) ervaren vrouwen opvliegers, heftige bloedingen, onregelmatige ongesteldheid, moeheid, last van de spieren en gewrichten, kort lontje en down zijn. 

De symptomen na de menopauze kenmerken zich door: opvliegers, droge slijmvliezen, moeheid, last van spieren en gewrichten, stemmingswisselingen, down zijn en libidoverlies. 

Andere symptomen die vrouwen ook ervaren gedurende de overgang zijn: nachtzweten, tintelende benen, trage stofwisseling, gewichtstoename, (hoofd) concentratie-, geheugenverlies, huilbuien, prikkelbaarheid, angst- en paniekaanvallen.

Kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking

Tijdens de overgang maken de eierstokken steeds minder oestrogeen aan. Omdat oestrogeen óók een beschermende functie heeft, word je kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Laat dus regelmatig je bloeddruk en je cholesterol meten. Ook is het zinvol om je leefstijl af te stemmen op deze nieuwe fase: beweeg genoeg, eet minder en gezond, stop met roken en zoek ontspanning.

Je bent niet de enige

 • 26% ervaart lichte klachten
 • 28% voelt niets van de overgang
 • 18% heeft (zeer) heftige klachten
 • 82% van de vrouwen die in de overgang denkt te zijn, heeft last van opvliegers
 • 31% mist informatie over de overgang

Bronnen: IZZ Monitor Gezond werken in de zorg, IZZ-ledenpanelonderzoek en kennisorganisatie OVER!

Overgang op het werk

Uit onze Monitor Gezond werken in de zorg blijkt dat vrouwen in de overgang meer druk ervaren op het werk. Zo voelen ze zich vaker uitgeput, minder gezond en vinden ze dat ze minder aankunnen. Toch zijn ze niet vaker of langer ziek dan anderen. Als ze zich ziek melden, dan geven ze hier wel vaker werkgerelateerde klachten bij aan. Maar, de bevlogenheid wordt er niet minder van: ze zijn veelal blij met hun baan en hebben een groot hart voor de zorg!

40% van de deelnemers aan het IZZ-ledenpanelonderzoek zegt dat de overgang impact heeft op het werk

Wat kun je zelf doen?

  Leer je klachten herkennen, praat erover en weet welke hulplijnen je in kunt schakelen! Lees er alles over op onze pagina De overgang de baas in drie stappen

  Wat doet IZZ?

  • IZZ onderzocht de invloed van de overgang op het werk. Dit brachten we in kaart met de IZZ Monitor Gezond werken in de zorg 2018 (ruim 10.000 deelnemers) en het IZZ-ledenpanelonderzoek rondom de overgang
  • In het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket van de IZZ Zorgverzekering zit een vergoeding voor de overgangsconsulent zowel bij CZ als VGZ. Bekijk de vergoeding. 
  • Wat bij ons voorop staat: de belangen van mensen die werken in de zorg. Daarom vragen we aandacht voor de overgang bij werkgevers en zorgorganisaties, maken we het onderwerp bespreekbaar via onze Zorg voor jezelf Community en geven we bijvoorbeeld workshops rondom de overgang op beurzen en evenementen. Meer informatie vind je op www.izz.nl/overgang
  • In de maandelijkse IZZ nieuwsbrief delen we het laatste nieuws over onze onderzoeken, artikelen en kortingsacties over gezond werken in de zorg. Blijf op de hoogte en meld je aan.