De overgang: 3 do’s and don’ts voor vrouwen én partners
Overgangsklachten kunnen een huwelijk of relatie flink onder druk zetten. Hoe ga je daar als partners samen mee om?
'Het was een drukke werkdag geweest en niets liep zoals gepland. Ik had slecht geslapen en pijn in mijn onderrug. Mijn hoofd liep over door mijn volle to-dolijst. Daar had ik vaker last van sinds ik in de overgang zat', vertelt Alina (49), verpleegkundige in de ouderenzorg.
Ontploft
'Thuis, onder het avondeten, begon mijn man over de zomervakantie. Vrienden hadden gevraagd of we met hen twee weken wilden doorbrengen in hun zomerhuisje. Welke periode zou ons goed uitkomen?
Ik ontplofte. Ik schreeuwde dat ik wel andere dingen aan mijn hoofd had. Dat ik helemaal niet wist of ik wel op vakantie wilde. Mijn man keek me vragend aan en liep naar boven. Ik barstte in huilen uit en voelde me schuldig over mijn uitval, de zoveelste deze week.'
Overgang: relatie onder druk
De overgang kan relaties flink op de proef stellen. Een vrouw krijgt te maken met allerlei lichamelijke veranderingen en ongemakken, die soms ook nog gepaard gaan met stemmingswisselingen, angsten en negatieve gedachten. Een man ziet zijn vrouw veranderen en begrijpt niet waar dit vandaan komt. Hoe ga je daar als partners samen mee om? 3 do’s-and-don’ts – voor vrouwen én mannen.
Do’s and don’ts voor vrouwen met overgangsklachten
1. Communiceer duidelijk
Vrouwen functioneren écht anders dan mannen. Tijdens de overgang komt dat nog sterker naar voren. Denk dus niet dat een man door jouw gedrag of houding wel aanvoelt wat er aan de hand is. Leg rustig uit hoe je je voelt. Niet als je net bent ontploft, maar op een moment dat je hormonen wat zijn gaan liggen. Geef aan wat je nodig hebt en dat je niet per se een oplossing verwacht.
2. Verwacht geen 100% begrip
Een vrouw heeft in een maand meer hormoonwisselingen dan een man in zijn hele leven. Sowieso werkt het mannenbrein anders dan het vrouwenbrein. Bij mannen heeft het hormoon testosteron het veel meer voor het zeggen. Mannen zullen dus nooit voelen wat vrouwen ervaren – en andersom. Word daarom niet meteen boos als je man zich niet volledig in jou kan verplaatsen en je – ondanks al je uitleg – toch een andere reactie krijgt dan je had gehoopt.
3. Geef je 'slechte week' aan
Als je je eigen hormooncyclus een beetje kent of aanvoelt, geef dan bij je partner aan wanneer je in je 'slechte week' zit. Leg uit dat je deze week minder kunt hebben en vraag of je man – en eventueel ook je kinderen – daar rekening mee willen houden.
Do’s and don’ts voor partners
1. Maak gebruik van de 'goede weken'
Als je als man de vrouwelijke cyclus een beetje kent, weet je dat zij vaak goede en minder goede weken heeft. Praat daar samen over, ook al voelt dat voor jou misschien ongemakkelijk. Begin niet over de vakantieplanning, een nieuw bankstel of een leuk huis dat je op Funda hebt gezien als je vrouw in haar 'slechte week' zit. Goede kans dat dit idee niet goed valt. Bewaar ingewikkelde gesprekken of 'grote' onderwerpen voor de weken dat je vrouw beter in haar vel zit.
2. Wuif klachten niet weg
Heeft je vrouw in jouw ogen onnodig veel keuzestress of maakt ze zich overdreven druk? Zeg dan niet: 'Ach, dat zijn je hormonen.' Probeer je vrouw serieus te nemen. Kijk ook uit met grappen over hormonen. De overgang is voor vrouwen heel ingrijpend. Jij bedoelt zo'n grap als grap, voor een vrouw kan het neerbuigend overkomen, zeker als zij in een minder goede week van haar cyclus zit.
3. Bespreek ook jouw gevoelens – eventueel in een 'weekgesprek'
Klagen bij vrienden over de grillige buien van je vrouw of haar verminderde libido – ook een kenmerk van de overgang – kan opluchten. Maar nog beter is het om met je partner te bespreken waar jij tegenaan loopt nu zij in de overgang zit. Een 'weekgesprek' kan daarbij helpen: een vast moment dat jullie bespreken wat jullie bezighoudt. Op je werk, maar ook in jullie relatie. Zo leer je om samen écht te praten. Ook hoef je zo niet steeds uit jezelf een 'gesprek aan te snijden', want dat kan een drempel zijn.
In de overgang en toch lekker aan het werk?
Ontdek meer praktische tips en persoonlijke verhalen of beluister de podcast.
Kijk- en leestips:
- Boek: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus van (John Gray). Een oudje, maar nog steeds populair.
- Boek: Oomen stroomt over – hoe overleef ik de overgang van Francine Oomen.
- Youtube: A tail of two brains, van de Amerikaanse cabaretier Mark Gungor.
- Tv-programma: 'Niet Sexy?!' (Kruispunt, online terug te kijken)
- Website: men-struatie.nl (de site biedt ook een online 'mannenprogramma': een serie video's die mannen helpen om de cyclus van vrouwen beter te begrijpen)
Voor deze do’s-and-don’ts en lees- en mediatips spraken we met Danielle en Erwin Griesheimer. Danielle kreeg zelf te maken met ernstige overgangsklachten en vertelde daar eerder over in de Zorg. Nu begeleidt ze als zelfstandig hormoontherapeut en vrouwencoach andere vrouwen met hormonale klachten (zie praktijkgezondenwelzijn.nl). Haar man Erwin werkt als zelfstandig fysiotherapeut en klassiek homeopaat. Door de praktijk van Danielle en haar eerdere klachten weet ook hij nu meer van de vrouwelijke cyclus.