Onderzoek

Ledenpanel: Zo bespreek je de overgang op het werk

Ruim 80 procent van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en 60 jaar heeft last van overgangsklachten. Tijd dus dat het (nog) normaler wordt om de overgang op je werk te bespreken (ook met je mannelijke collega's)! Met praktische tips vanuit het IZZ-ledenpanelonderzoek, lees je hoe je dat het beste kunt aanpakken. 

Ruim 500 deelnemers zijn in het nieuwste ledenpanelonderzoek van IZZ ondervraagd over de overgang en menstruatie. Eén van de conclusies: een meerderheid van de mannelijke én vrouwelijke zorgmedewerkers vindt het belangrijk om het thema ‘de overgang’ actief te bespreken op hun werk. 

 

illustratie zorgmedewerkers

Dit zegt het ledenpanel

  • 81% van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en 60 jaar heeft soms of vaak last van overgangsklachten.  Bij 64% van hen heeft dat ook impact op het werk. 
  • 74% van de vrouwelijke zorgmedewerkers jonger dan 50 heeft soms of vaak last van menstruatieklachten. 
  • 58% van de vrouwen heeft geen behoefte aan steun bij de overgang op het werk. Bij vrouwen met menstruatieklachten is dat percentage nog groter: 74% 
  • Mannen vinden het vaker acceptabel om je ziek te melden bij overgangsklachten dan vrouwen. 
  • Bij 38% van de mannen wordt er open op het werk gesproken over hormoongerelateerde klachten. 
  • De meeste mannen (96%) zijn in meer of mindere mate bekend met hormoongerelateerde klachten bij vrouwen. 

Uitdagende periode 

Een aanzienlijk deel van de werkende, vrouwelijke zorgmedewerkers tussen 40 en 60 jaar heeft last van overgangsklachten: 81 procent, zo blijkt uit recent onderzoek onder het IZZ-ledenpanel. De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. In die fase maken vrouwen een reeks lichamelijke en emotionele veranderingen door. Op het werk veroorzaakt dat soms ongemakkelijke situaties. Ook kan het langer duren voordat je hersteld bent na een werkdag, en zorgen de klachten voor minder werkplezier. De overgang heeft dus impact op het werk: daarom is het belangrijk om dit onderwerp ook daar te bespreken. 

‘De overgang is voor veel vrouwen een uitdagende periode’, zegt Dorenda van Dijken, gynaecoloog bij het OLVG in Amsterdam. Ze zet zich actief in om de overgang bespreekbaar te maken. ‘Vrouwen kunnen door de overgang last hebben van wel zeventig verschillende klachten. Van slecht concentreren tot stemmingswisselingen. Maar het is een beetje vrouw-eigen om te denken: ik moet me niet zo aanstellen. Zeker bij zorgmedewerkers, die vaak eerst aan anderen denken en dan pas aan zichzelf.’ 
 

Praten over de overgang: 3 tips 

1. Zorg dat je de juiste informatie hebt  

Klachten die horen bij de overgang kunnen erg uiteenlopen en bovendien per persoon verschillen. Vaak weten vrouwen zelf ook niet wat er allemaal bij hoort of wat er precies gebeurt in hun lichaam. 

Lees ook: Dit moet (en wil) je weten over de overgang

2. Ga met je team in gesprek 

Bespreek de informatie die je gevonden hebt in je team. Zijn er collega’s met overgangsklachten? En hoe zouden zij op een prettige manier beter de dag door kunnen komen?

3. Benoem je klachten

De overgang zorgt soms voor ongemakkelijke situaties. Denk maar aan een opvlieger, waarbij opeens het zweet je uitbreekt. Benoem gewoon je klachten. Tip: draag laagjes kleding zodat je makkelijk iets uit kunt doen. Zoek daarnaast afleiding, dat zorgt dat je er minder mee bezig bent. 

Dan speelt nog mee dat vrouwen zelf ook niet altijd doorhebben dat klachten door de overgang komen. Dorenda: ‘Daarom is het belangrijk dat de huisarts of bedrijfsarts jouw klachten wél herkent. Daar valt nog winst te boeken. We zien dat bedrijfsartsen nu maar in 3 procent van de gevallen de overgang noemen als reden van klachten. Maar ze zijn nu bezig met een richtlijn voor de overgang.’ 

Ziekmelden 

Uit het IZZ-ledenpanelonderzoek komen nog andere opvallende conclusies. Bijvoorbeeld hoe verschillend mannen en vrouwen denken over hoe je op de werkvloer omgaat met de overgang. Ruim de helft van de mannelijke zorgmedewerkers vindt dat hun vrouwelijke collega’s zich mogen ziekmelden als ze veel last hebben van overgangsklachten. Maar die vrouwen vinden dat zelf veel minder: slechts een derde. 

Ruim de helft van de mannelijke zorgmedewerkers vindt dat hun vrouwelijke collega’s zich mogen ziekmelden als ze veel last hebben van overgangsklachten.

‘Een interessant verschil’, zegt Irene van der Fels, onderzoeker bij IZZ en projectleider van het ledenpanelonderzoek. ‘Vrouwen zijn blijkbaar toch strenger voor zichzelf. Uiteindelijk geeft maar 5 procent van de vrouwen aan zich daadwerkelijk weleens ziek te melden vanwege overgangsklachten. Dus echt maar een klein deel.’ 

In het algemeen blijkt dat mannen de overgang niet per se een ‘vrouwenzaak’ vinden. 96 procent van de mannen is bekend met wat de overgang, en welke klachten het kan geven. Dat geldt ook voor menstruatieklachten. Ook vinden zij in meerderheid dat vrouwen hun klachten net zo goed met mannen als vrouwen zouden kunnen bespreken. 

‘Toch praten vrouwen met name met andere vrouwen over hun klachten’, zegt Irene. ‘Het zou dus mooi zijn als dit onderzoek de drempel verlaagt om ook eens met een mannelijke collega hierover te praten. Want ze willen dus best!’ 
 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!