Leren van een militair
Veel zorgmedewerkers werkten maandenlang onder torenhoge druk en in risicovolle omstandigheden. Hoe blijf je dan in balans? IZZ legde de vraag voor aan Martine Hueting, psycholoog bij Defensie.
Defensie is scherp op de psychische gezondheid van zijn militairen. Toch ondervindt een op de vijf militairen, vaak tijdelijk, enige vorm van mentale klachten na terugkeer. Denk aan somberheid, stemmingswisselingen, angsten, agressie, nachtmerries, schrikachtigheid, prikkelbaarheid of middelenmisbruik. 3 tot 5% ontwikkelt PTSS. Moeten zorgmedewerkers die aan het “coronafront” werkten ook vrezen voor problemen?
‘Dat is niet uit te sluiten, maar schrik niet van terugkerende dromen of prikkelbare buien. Ik raad zorgorganisaties aan hun medewerkers psycho-educatie aan te bieden (mensen inzicht bieden in wat ze psychisch ondergaan, waardoor ze leren ermee om te gaan – red.). Het kan een hele geruststelling zijn als jouw klacht een normale reactie op een abnormale situatie blijkt te zijn. Maak je je toch zorgen, dan is er in veel zorgorganisaties hulp beschikbaar. Van professionals of van speciaal opgeleide collega’s, zoals het bedrijfsopvangteam.’
Wat is je belangrijkste tip voor zorgmedewerkers?
'Zorg heel goed voor jezelf. Neem wél die pauze, al is het nog zo druk. Want de drukte is voorlopig niet voorbij en je wilt op de been blijven. Zorg voor sport, ontspanning en sociale steun. Zorg ook voor een vaste dagstructuur. Houd je slaapritme aan, douche, poets je tanden, trek schone kleren aan en eet een boterham. Die gewoontes geven grip. Het coronavirus kun je niet controleren, maar dit wel.’
Majoor Martine Hueting is verbonden aan het Expertisecentrum van de militaire geestelijke gezondheidszorg (MGGZ) en heeft als militair psycholoog veel ervaring met het begeleiden van militairen op uitzending.
Dit artikel is een samenvatting van een interview voor ledenmagazine De Zorg.
Downloads
Platform Stress de baas
Meer tips om je mentale weerbaarheid te vergroten.