De psychologie van een gelukkig leven: 7 praktische tips voor zorgprofessionals
Werken in de zorg is ongelooflijk waardevol maar ook erg intensief. Iedere dag draag je bij aan het welzijn van anderen, maar het kan ook veel van je vergen. Het is dan ook geen verrassing dat maar liefst één op de drie zorgprofessionals overweegt om de zorg te verlaten. Hoe kun je ervoor zorgen dat je plezier houdt in je werk en je leven, zelfs op de momenten dat je het zwaar hebt?
Toegepast psycholoog Merijn Ruis deelde tijdens zijn webinar ‘De psychologie van een gelukkig leven’ zeven praktische tips die je helpen om je op te laden, verbinding te voelen en met meer energie en plezier je werk in de zorg te doen. Hoewel het webinar niet meer terug te kijken is, hebben wij de zeven tips voor je op een rij gezet. Ze zijn niet alleen nuttig voor je werk, maar kunnen ook bijdragen aan een gelukkiger en evenwichtiger leven.
Tip 1: What went well? Kijk naar wat er wél goed gaat
We hebben allemaal de neiging om te focussen op wat er misgaat of niet goed genoeg is. Ons brein is van nature geneigd om problemen te identificeren en op te lossen. Maar wat als je je in plaats daarvan richt op de dingen die goed gaan? Psychologen deden onderzoek waarbij ze twee groepen vroegen om dagelijks iets op te schrijven: de ene groep noteerde wat ze die dag hadden gedaan, de andere drie dingen waarvoor ze dankbaar waren. Het resultaat? De dankbare groep bleek gelukkiger en bezocht minder vaak de huisarts.
Praktische tip: Probeer elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, hoe klein ze ook mogen lijken. Dit simpele ritueel helpt je om het positieve in je dag te zien, zelfs als de rest niet altijd meewerkt.
Tip 2: Geluk zit niet in spullen of bezit
Wat gebeurt er als je de loterij wint? In het begin voel je je opgetogen, maar na verloop van tijd daalt dat geluksgevoel. Dit komt omdat we snel wennen aan nieuwe dingen, een fenomeen dat we het ‘bubbelbad moment’ noemen. Hoe vaak heb je het idee dat iets waar je naar uitkijkt, zoals een ontspannen bad, na een paar minuten alweer voorbij is?
Wat maakt ons dan wel gelukkig? Wist je dat er meer dan 76 wetenschappelijk bewezen voordelen zijn van even ademhalen? Het zorgt ervoor dat je minder piekert, makkelijker in slaap valt en minder stress ervaart.
Praktische tip: Sluit dagelijks even je ogen en adem diep in en uit. Het klinkt simpel, maar ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen voor je mentale welzijn.
Tip 3: Leef trouw aan jezelf
Aan het einde van hun leven hebben veel mensen spijt van het feit dat ze hun leven niet hebben geleefd zoals zij het wilden, maar volgens de verwachtingen van anderen. Ze zeggen vaak: “Ik wou dat ik een leven had geleid dat trouw was aan mijzelf.”
Geluk is voor een groot deel maakbaar, maar om het te bereiken, moet je wel in lijn zijn met je eigen waarden en verlangens. Dit betekent niet altijd dat je grote veranderingen moet maken, maar wel dat je jezelf toestaat om keuzes te maken die echt bij je passen.
Praktische tip: Sta jezelf toe om keuzes te maken die goed voelen voor jou, ook al zijn ze niet altijd wat anderen van je verwachten.
Tip 4: Focus je vooral op datgene waar je controle over hebt
Het is een veelvoorkomend misverstand: we denken vaak dat we meer productief zijn als we langer doorwerken. In werkelijkheid is het juist effectief om af en toe een stap terug te nemen en even te rusten, zodat je weer op kunt laden. Dit is net als het slijpen van een hakbijl: het lijkt misschien niet productief, maar zonder deze pauzes kun je uiteindelijk niet optimaal werken.
Praktische tip: Identificeer de dingen waar je daadwerkelijk controle over hebt, en richt je daarop. Probeer niet om alles tegelijk te doen. Het is vaak effectiever om even tijd te nemen voor jezelf.
Tip 5: Slijp je hakbijl
We kennen allemaal het gevoel dat we een beetje vast zitten in onze routine of niet in ons beste humeur verkeren. Hoe zorg je ervoor dat je ‘hakbijl’ weer scherp is? Dat doe je door tijd voor jezelf te nemen. Dit kan een wandeling zijn, een goed boek, een gesprek met een vriend of zelfs even piano spelen.
Praktische tip: Gebruik de ‘twee minuten regel’ van James Clear: begin klein. In plaats van tegen jezelf te zeggen “Ik moet een half uur hardlopen”, zeg je “Ik trek gewoon even mijn hardloopschoenen aan”. Het eerste stapje maakt het makkelijker om door te zetten.
Tip 6: Maak vaker een praatje
We kunnen allemaal wel eens het gevoel hebben dat we na een lange werkdag liever alleen willen zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat een kort praatje met iemand – zelfs met een onbekende – je humeur aanzienlijk kan verbeteren. Het hoeft niet lang te duren, maar het gevoel van verbinding kan een grote impact hebben op je welzijn.
Praktische tip: Vraag een collega of een vreemde hoe hun dag was. Je zult merken dat zo’n klein gebaar vaak al genoeg is om je eigen stemming te verbeteren.
Tip 7: The helper’s high
Er is iets bijzonder krachtigs aan het helpen van anderen. Het geeft niet alleen de ander een goed gevoel, maar het kan ook je eigen geluk verhogen. Dit wordt de “helper’s high” genoemd. Zelfs kleine gebaren, zoals het geven van een compliment of het stellen van een vraag, kunnen je humeur positief beïnvloeden.
Praktische tip: Geef dagelijks een compliment, of het nu aan een collega, een patiënt of zelfs een onbekende is. Het helpt niet alleen de ander, maar versterkt ook jouw gevoel van voldoening.