Onderzoek Stichting IZZ laat zien: generatiegelijkheid groter dan verschillen
Zijn de behoeften van jongere en oudere zorgmedewerkers echt zo verschillend? Stichting IZZ deed onderzoek en ontdekte verrassende inzichten over werk-privébalans en andere werkkenmerken.
De laatste jaren is er veel aandacht voor de verschillende generaties die werkzaam zijn in de zorg, vanuit de veronderstelling dat oudere en jongere zorgmedewerkers uiteenlopende behoeften hebben in hun werk. Maar hoe verschillend zijn hun behoeften eigenlijk? Reden voor Stichting IZZ om hier onderzoek naar te doen. Hieruit blijkt dat jongere en oudere zorgmedewerkers vooral qua werk en privébalans verschillende behoeften hebben. Voor andere werkkenmerken blijken de behoeften van zorgmedewerkers vrijwel uniform, en zijn er vooral verschillen bínnen generaties, aldus Esther Heiwegen, onderzoeker van Stichting IZZ.
De verschillen tussen de behoeften van zorgmedewerkers uit verschillende generaties worden vaak overschat. In ons onderzoek keken we naar het belang dat zorgmedewerkers hechten aan zes kenmerken van hun werk: werk-privé balans, taak-identiteit, afwisseling in het werk, collegialiteit/vriendschap, autonomie en feedback. We zien daarin dat de verschillende generaties eigenlijk geen verschillende behoeften hebben in hun werk, met uitzondering van de balans tussen werk en privé. Vooral de generatie Babyboomers (1940 – 1955) heeft er minder moeite mee als hun werk hun privéleven beïnvloedt. Terwijl deze generatie bijvoorbeeld wel weer meer waarde hecht aan autonomie in hun werk, ten opzichte van de generatie Xennials (1971 – 1985).
Van elkaar leren
In ons onderzoek geven de meeste zorgmedewerkers aan dat ze weinig conflicten ervaren tussen verschillende generaties in hun team. Én dat ze over het algemeen iets van elkaar kunnen leren. Zo waarderen de jongere generaties de kennis en ervaring van de oudere generaties, die zelf juist weer aangeven het leuk te vinden dat jongeren frisse nieuwe ideeën hebben en dat zij goed met technologie kunnen omgaan. Het probleem lijkt vooral te zitten in de beelden die zorgmedewerkers van verschillende generaties over elkaar hebben. Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de zorgsector. In plaats van te focussen op vermeende generatieverschillen, moeten organisaties zich richten op de gemeenschappelijk behoeften en waarden van de medewerkers. Digitalisering kan hierin een kans bieden, door jongere en oudere zorgmedewerkers hierin samen te laten werken en van elkaar te laten leren.
Waar binnen teams een balans is tussen verschillende generaties, waar met respect en geduld wordt samengewerkt én er ruimte is voor dialoog, biedt diversiteit in generaties op de zorgwerkvloer kansen. Om van elkaar te leren, om elkaar te helpen op het vlak van nieuwe methoden en technieken én vanuit jarenlange opgebouwde kennis en (levens)ervaring.
Meer weten?
Esther Heiwegen is onderzoeker Gezond Werken in de Zorg bij Stichting IZZ. Stichting IZZ is dé partner voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. We bieden zes programma’s aan die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de zorg. Lees meer hierover op www.izz.nl/advies.