Persoonlijk verhaal

‘Door goed te ademen, leer ik ook minder te piekeren’

Janet van Haaster (59 jaar, werkzaam bij Stichting de Hartekamp) draait nu al tien jaar nachtdiensten en heeft hierdoor al een tijdje last van slaapproblematiek. Ze besloot daarom deel te nemen aan de masterclass HalloSlaap.

Janet

Tien jaar terug begon ik met dit werk. Ik kreeg een contract van 55% en werk sindsdien vijf nachten achter elkaar. De diensten beginnen rond tien uur en eindigen om zeven uur. Na die vijf nachten ben ik acht tot tien dagen vrij. Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin in de zorg, maar ik merk dat ik het niet kunnen slapen nu toch wel vervelend vind.

Overgang

Een jaar of vijf geleden, tijdens de overgang, kreeg ik eigenlijk pas echt last van slaapproblemen. In slaap vallen lukte wel, maar ik werd tussendoor wakker en kon dan niet meer in slaap vallen. Een tijdje heb ik de frequentie van de nachtdiensten aangepast en ben ik van vijf naar drie nachten achter elkaar gegaan, omdat het me echt te veel werd. Ook kreeg ik hormoonpillen van de huisarts, die je overigens niet te lang mag slikken. Door die medicatie ging het gelukkig stukken beter, want ik had geen last meer van opvliegers. Na anderhalf jaar heb ik dat weer afgebouwd. Daarna ben ik teruggegaan naar vijf nachten omdat mijn lijf het weer aankon.

‘Ik zie zo ongeveer elk uur van de wekker en dat voelt niet goed’

Hazenslaapjes

En toch lig ik nog geregeld wakker na mijn nachtdiensten ... Als ik ‘s ochtends na mijn werk thuiskom, ga ik eerst even met de hond wandelen. Daarna ga ik rond een uur of half negen meteen naar bed. Vaak word ik dan om elf uur al weer wakker. Het voelt dan alsof ik heel vast en lang geslapen heb, maar dan heb ik dus nog maar twee uur geslapen! Dat is natuurlijk veel te weinig. Meestal blijf ik liggen, maar val ik niet meer in slaap. Of ik val even in slaap, echter, voor mijn gevoel zijn het hazenslaapjes. Ik zie zo ongeveer elk uur van de wekker en dat voelt niet goed. Pas na drie nachten werken heb ik de omslag gemaakt en kan ik beter slapen, want ik heb ook geen last van terugdraaien als ik weer naar het dagritme moet gaan. Dan heb ik helaas wel drie dagen slecht geslapen. Tijdens mijn vrije dagen slaap ik gelukkig weer normaal.

Bewuste keuzes

Sommige collega’s hebben er ook last van, maar niemand kaart het aan bij de werkgever, want we kiezen allemaal bewust voor die nachtdienst. De consequentie is dat je soms slecht slaapt, dus dan moet je er ook mee leren omgaan. Iedereen heeft hier zo zijn of haar redenen voor om voor die nachtdienst te kiezen, zoals het bijvoorbeeld gezinsleven beter kunnen regelen of het genieten van een onregelmatigheidstoeslag. Het zijn bewuste keuzes die we maken vanwege de voordelen die eraan vast hangen.

Opnieuw leren ademhalen met HalloSlaap

Vanwege mijn slaapproblematiek heb ik onlangs de masterclass HalloSlaap gevolgd bij IZZ. Ik heb er zeker iets aan gehad. Er werd bijvoorbeeld verteld wat je moet doen als je wakker bent en ligt te malen, iets wat ik zelf ook regelmatig doe. Dan gaat er van alles door mijn hoofd. Slaapcoach Irma Leijten vertelde hoe je je op je ademhaling kunt focussen waardoor je je meer ontspant en ook rustiger in je hoofd wordt. Dat helpt echt. Door dat focussen, merk ik dat ik zó met die ademhaling bezig ben, waardoor ik minder pieker. En dat zorgt voor meer rust. Zo waren er veel meer tips, zoals dat het geen zin heeft om te malen over slaap, dat je moet accepteren dat je soms wakker ligt en dat je je hierin moet berusten. Deze mindset geeft een stukje rust en dat heeft me ook zeker geholpen. Het heeft geen zin om je druk te maken en jezelf te dwingen om te slapen. Pas zodra je het loslaat en leert ontspannen, komt de slaap vanzelf.”

Check jouw slaap

Weten hoe jouw slaap er voor staat? Doe de slaapscan. Deze simpele, korte maar wel wetenschappelijk onderbouwde slaaptest van HalloSlaap helpt je om de ernst van je slaapprobleem in kaart te brengen.

 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.