Onderzoek

Hoe slaapt de gemiddelde zorgmedewerker?

Uit onze onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat zorgmedewerkers steeds vaker last hebben van slaapproblemen. Zo had in 2021 33% van de zorgmedewerkers last van slaapproblemen en was dit in 2023 al 46%. Ter vergelijking: 20% van de werkende Nederlanders in het algemeen heeft last van slaapproblemen.

Vrouw uitgerust wakker


Slaapproblemen zijn gemeten met drie indicatoren: inslapen, slaapkwaliteit en slaapduur. Zorgmedewerkers hebben het meest last van een verstoorde slaapkwaliteit. 34% van de zorgmedewerkers heeft namelijk last van een onrustige of verstoorde slaap.

De meest genoemde oorzaken voor slaapproblemen zijn

  • met zorgen en stress naar bed gaan
  • hormonale veranderingen
  • en een hoge werkdruk

Met zorgen naar bed gaan wordt relatief vaak genoemd door de jonge medewerkers die ook vaak de financiële situatie, privézaken en een ongezonde voeding als oorzaak van hun slaapproblemen noemen. Wat betreft de hormonale veranderingen zal het je niet verbazen dat dit met name in de groep 40 tot 60 jarigen speelt. De leeftijd rondom de overgang.

Minder slaap, minder fit

Zorgmedewerkers met slaapproblemen zijn meer emotioneel en fysiek uitgeput door het werk dan zorgmedewerkers die geen slaapproblemen ervaren. Ruim 60% van de medewerkers met slaapproblemen voelt zich mentaal of fysiek uitgeput door het werk. Dit percentage is een stuk lager onder zorgmedewerkers zonder slaapproblemen; daarvan voelt een kleine 40% zich mentaal of fysiek uitgeput door het werk.

Daarnaast geven zorgmedewerkers zelf aan dat slaapproblemen voornamelijk leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Ook zorgen slaapproblemen ervoor dat medewerkers geïrriteerd raken en prikkelbaar zijn. En tot slot is de intentie om de zorgsector te verlaten hoger onder medewerkers met slaapproblemen dan onder medewerkers zonder slaapproblemen.

Slaapproblemen bespreken

Ruim twee op de drie medewerkers met slaapproblemen bespreekt dit op het werk met collega's, met de werkgever of met beide. Medewerkers geven met name aan dat de werkgever kan helpen door de werkdruk te verminderen. Daarnaast wordt het aanbieden van ontspanningsoefeningen of ondersteuning om meer te bewegen genoemd. Ook vinden medewerkers het belangrijk om oplossingen met de leidinggevende en het team te bespreken. Al met al ligt er dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid van medewerkers en werkgevers om slaapproblemen op te lossen

IZZ doet veel onderzoek op het gebied van gezond werken in de zorg, zoals de jaarlijkse Monitor Gezond Werken in de Zorg. Op basis van deze onderzoeken werken we aan oplossingen voor medewerkers en werkgevers om de zorgsector gezond te houden. 

Bron: IZZ onderzoek

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.