Mantelzorger? Kom even op adem!
Als mantelzorgende zorgmedewerker wil jij jouw naaste altijd op de beste manier kunnen helpen. Daarom is het belangrijk om je grenzen aan te geven en tijdig hulp in te schakelen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat jij alle zorg op je neemt. Maar op welke manier kun je hulp inroepen?
Een op de drie zorgmedewerkers zet zich in als mantelzorger. Voor een partner, kind, ouder, familielid, bekende of buur die hulp nodig heeft. In ons ledenpanelonderzoek kwam naar voren dat maar liefst tweederde van de mantelzorgers tegen knelpunten aanloopt bij het zorgen voor een ander.
Ongeveer 57% van de mantelzorgers vraagt nooit om hulp. Terwijl die hulp er vaak wél is. Wist je dat je bij IZZ via je aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket aanspraak kunt maken op ondersteuning bij mantelzorgtaken?
Zo ondersteunt IZZ jou als mantelzorger:
-
Bekijk het webinar 'Beter en krachtiger mantelzorgen' vol tips en adviezen. Je leert hoe je de mantelzorg goed kunt afstemmen met anderen en hoe je ook ruimte voor jezelf maakt.
-
Met vervangende mantelzorg (respijtzorg) draag je de zorg maximaal tien dagen per jaar aan een ander over.
- Mantelzorgmakelaars kunnen een aantal uur per jaar regeltaken overnemen, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, welzijn en financiën.
Ook op andere manieren kun je de balans tussen werk en privé bewaken. Bijvoorbeeld door je werkgever om hulp te vragen. Mantelzorger Ad vertelt hoe hij de eerste stap heeft gezet. 'Ik krijg van mijn werkgever alle ruimte die ik nodig heb om de zorg voor mijn vader te organiseren. Dat geeft enorm veel rust.'