Onderzoek

Ledenpanel: Mantelzorg is vanzelfsprekend, mooi én soms zwaar

Eén op de drie zorgmedewerkers is mantelzorger. Of nog meer want niet iedereen die voor een ander in de omgeving zorgt, ziet zichzelf als mantelzorger. Hoe dat zit, om welke hulp het gaat en hoe zorgmedewerkers omgaan met de combinatie van werk, privé en (mantel)zorg, hebben we gevraagd aan het IZZ ledenpanel.

Mantelzorg

Bijna 500 deelnemers aan het IZZ ledenpanel – werkend of niet meer werkend – hebben eind 2021 meegedaan aan een online onderzoek. De helft van de deelnemers is zelf mantelzorger. Nog eens tien procent biedt hulp of zorg aan iemand in de omgeving, maar ziet dit niet als mantelzorg. De reden: het gaat om “lichte hulp en aandacht”, niet structureel, maar wel “af en toe een kop koffie of een boodschap”.
 

Sociale steun, gezelligheid en praktische ondersteuning

Aandacht hebben voor een ander, sociale of emotionele steun en gezelligheid, zijn ook bij de deelnemers die zichzelf wél als mantelzorger zien (vaak van familieleden), de meest genoemde vormen van hulp. Daarnaast gaat het regelmatig om praktische hulp: bij vervoer, administratie of het huishouden.

 

"Ik heb het gevoel altijd maar klaar te moeten staan"

Het ondersteunen van een ander heeft volgens de deelnemers aan het ledenpanelonderzoek een mooie en vanzelfsprekende kant, maar kan ook zwaar zijn. Bijna twee derde van de deelnemers die voor een ander zorgen, ervaart weleens knelpunten. Vooral de balans met het eigen werk, de eigen agenda en tijdsdruk worden hierbij genoemd. “Ik ervaar te weinig tijd voor mezelf en heb het gevoel om altijd maar klaar te moeten staan”. Ook uit de Monitor Gezond werken in de zorg bleek al eerder dat mantelzorgers in de zorg meer werkdruk ervaren en dat ze zich vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput voelen.
 

Omgaan met knelpunten: erover praten kan helpen

Een grote meerderheid (89%) van de deelnemers bespreekt de knelpunten waar ze tegen aan lopen bij het zorgen voor een ander. Met name met gezins- of familieleden. Erover praten, advies vragen, een luisterend oor, het zijn belangrijke vormen van ondersteuning bij knelpunten. Gevraagd naar gouden tips voor het omgaan met knelpunten, geven de deelnemers aan: “maak het bespreekbaar” en “geef je eigen grenzen aan, zonder schuldgevoel”. Iets meer dan de helft van de deelnemers die knelpunten ervaren, zoekt daarentegen geen hulp of ondersteuning. Zij hebben er geen behoefte aan of willen anderen niet om hulp vragen.

    IZZ biedt hulp bij mantelzorg

    IZZ biedt op de volgende manieren ondersteuning aan mensen die voor een ander zorgen:

    Praat mee in het IZZ Ledenpanel

    Wil je ook je mening geven over het werken in de zorg? Neem deel aan het IZZ Ledenpanel en gebruik je invloed om het werken in de zorg gezonder en plezieriger te maken.

    Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

    Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!