Artikel

Stappenplan: Zo voorkom je dat mantelzorg te veel wordt

Ben je naast zorgmedewerker ook mantelzorger? En merk je dat de combinatie mantelzorg-werk-privé te veel wordt? Zorg dan dat er iets verandert. Dat is fijn voor jezelf, maar ook voor degene voor wie je zorgt. Maar hoe weet je of je overbelast bent? En belangrijker; wat kun je daaraan doen?

Mantelzorg

1. Doe de test

Doe de balanstest van MantelzorgNL en ontdek welk type mantelzorger jij bent. Je krijgt dan ook direct tips om beter in balans te komen.

Herken je deze klachten?

  • Lichamelijke klachten: hoofd- of buikpijn, hyperventilatie, pijn in nek, schouders of rug, duizeligheid, vermoeidheid. Je kunt ook minder eetlust krijgen of juist voortdurend honger hebben.
  • Psychische klachten: schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren. Je kunt je ook gespannen voelen en snel geëmotioneerd raken.
  • Ander gedrag: rusteloosheid, onverdraagzaamheid, gevoelens van agressie, verwaarlozing van het uiterlijk, meer roken en drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen. 

         Is het antwoord ja? Kom dan in actie!

2. Kom in actie

Zorg goed voor jezelf

Eet gezond, slaap voldoende en doe regelmatig leuke dingen. Het klinkt als een open deur, maar het is echt waar. Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Een goede balans tussen werk en mantelzorg hoort hierbij.

Draag de zorg tijdelijk over

Heb je geen tijd voor ontspanning? Is de combinatie van mantelzorg en andere bezigheden lastig? Bekijk dan de mogelijkheden van vervangende zorg, ook respijtzorg genoemd. Je kunt dan de zorg tijdelijk aan een ander over laten. Zodat je even tijd voor jezelf hebt.

Deel de zorg

  • Schakel tijdig hulp in van familie of vrienden en van professionals zoals de huisarts, een casemanager, of de thuiszorg. Zij kunnen je steunen, adviseren of gewoon een hart onder de riem steken.
  • Sommige gemeente bieden ondersteuning aan mantelzorgers (dus niet de zorgvrager) bij praktische taken zoals het huishouden of het tuinonderhoud. 
  • In de aanvullende Zorg voor de Zorg-pakketten zit een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar. Deze neemt een aantal uur per jaar regeltaken over, zodat jij meer tijd over houdt voor jezelf. En sinds 2021 bieden we in de aanvullende verzekering ook een training voor mantelzorgers.

3. Praat over je zorgen

Praten over wat je meemaakt of dwarszit helpt. Met mensen die in dezelfde situatie zitten bijvoorbeeld. Het Steunpunt mantelzorg of Wmo-loket in jouw gemeente kan je informeren over lotgenotencontact of maatjes. Bij de Mantelzorglijn van MantelzorgNL kun je je verhaal kwijt en advies krijgen: 030 760 60 55 of mantelzorglijn@mantelzorg.nl. Voel je je steeds meer onder druk staan? Dan kan het helpen om met een coach of psycholoog te praten.

Ga ook in gesprek op je werk, voor meer steun en begrip. En bespreek ook praktische oplossingen, bijvoorbeeld mogelijkheden voor flexibel werken. Lees onze tips hoe je dit gesprek aangaat

Bron: www.mantelzorg.nl

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.