Zo werk je aan herstel van post covid
1 op de 3 zorgmedewerkers houdt klachten na een covidbesmetting. Voor hen is er nu de app IZZ Beweeg je Beter. Met deze app werk je in je eigen tempo aan je herstel van post covid. De app kwam tot stand in samenwerking met fysiotherapeuten en medisch specialisten. Zoals longarts Jolanda Kuijvenhoven. Zij vertelt hoe de app deze groep zorgmedewerkers kan helpen.
Jolanda Kuijvenhoven heeft op de post covid poli van Medisch Centrum Leeuwarden al heel wat patiënten met langdurige covidklachten gezien. Zij richtte deze poli na de zomer van 2020 op om alle patiënten met covidklachten goed te kunnen monitoren. “Veel patiënten op de poli zijn tijdens de besmetting niet zo ziek geweest dat ze in het ziekenhuis terecht kwamen, vertelt Jolanda. “Wel zijn de klachten die ze houden, hetzelfde als bij mensen die echt ernstig ziek zijn geweest. Die klachten zijn heel wisselend; vermoeidheid, pijn op de borst, benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, maag-darmklachten en concentratie- of geheugenproblemen. Dat verschilt ook per variant van het virus. Overeenkomst van alle klachten is dat ze mensen hinderen in het dagelijkse leven.”
Perspectief
Daarom heeft Jolande ook meegewerkt aan de IZZ app. “Ik vind het belangrijk dat we deze groep mensen helpen met hun klachten. Mensen zoals jij en ik. Gezonde, actieve mensen die hun leven nu echt anders in moeten richten. Zij verdienen perspectief en betrouwbare informatie. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de ernst van de klachten. Voor mensen met echt ernstige klachten is de app niet bedoeld. Dan ga je naar de huisarts. Die hebben gelukkig inmiddels ook goede richtlijnen voor post covid.”
Leer je grenzen kennen
Voor lichtere, langdurige klachten is de app een sterk staaltje zelfzorg, vindt ze: “Je kunt in de app zelf het programma samenstellen, waar je behoefte aan hebt. Heel praktisch en toegankelijk. Zodat je thuis aan je herstel kunt werken. Met fysio oefeningen en leerzame vlogs.” Grootste tip van Jolanda daarbij is om te luisteren naar je lichaam: “Leer je grenzen kennen van inspanning, concentratie en prikkels. Als je niks doet, word je zeker niet beter maar als je over je grenzen heen gaat ook niet. Daar vertel ik meer over in de vlogs in de app.”
Daarbij komt dat zorgmedewerkers het vaak extra moeilijk vinden om op tijd aan de rem te trekken, ziet ook Jolanda. “We zeggen geen nee, zetten de ander altijd op de eerste plaats. En dan is het risico sowieso groot dat je over je grenzen gaat. Zoek de balans tussen wat jij vindt dat moet en wat je omgeving vindt. Geef bijvoorbeeld op tijd bij je werkgever aan als het niet gaat. Maak van je werk geen stressfactor.”
Speciaal voor IZZ-leden
De nieuwe app IZZ Beweeg je Beter is een van de ledenvoordelen van de IZZ Zorgverzekering. De app voor mensen met long covid biedt oefeningen en nuttige tips. Bijvoorbeeld bij klachten bij je concentratie, stem en geheugen. Je kiest het programma waar je het meeste behoefte aan hebt. Een programma duurt vier weken. Daarna kun je ervoor kiezen om het programma te herhalen of een nieuwe te kiezen. Zo werk je zelf aan je herstel.