Nieuws

Betere roosterplanning essentieel voor verlaging van werkdruk en verzuim in de zorg

Zorgpersoneel uitgeput door roosterchaos

De huidige roosterplanning in de zorgsector legt een zware druk op zorgmedewerkers, wat leidt tot verhoogd verzuim en een verstoorde werk-privébalans. Dit stelt Jan-Luuk de Groot, manager bij Stichting IZZ. Volgens De Groot zijn onregelmatige werktijden en last-minute wijzigingen in roosters - vaak zonder overleg - belangrijke oorzaken van de toenemende werkdruk onder zorgpersoneel.

Veel zorgorganisaties passen de cao over werktijden strikt toe, maar doen dit soms op een manier die weinig rekening houdt met de persoonlijke voorkeuren en welzijn van medewerkers. Dit resulteert in onvoorspelbare en onregelmatige roosters, waardoor medewerkers extra belast worden. "Hoewel de CAO voorschrijft dat de eerbenoemde last-minute wijzigingen niet zonder overleg mogen plaatsvinden, gebeurt dit toch regelmatig. De voorkeuren van zorgmedewerkers worden genegeerd, vrij nemen is bijna onmogelijk zelfs als het maanden van tevoren wordt aangevraagd, en medewerkers worden zonder overleg op andere afdelingen ingeroosterd. Daarbij staat de sector zwaar onder druk waardoor het met regelmaat voorkomt dat zorgpersoneel zes dagen op rij wordt ingeroosterd.“, aldus de Groot.

Verbeterde roosterplanning

De Groot benadrukt dat een verbeterde roosterplanning, waarbij zorgteams meer zeggenschap krijgen over hun roosters, essentieel is om de werkdruk te verlagen. Door medewerkers inspraak te geven en hun voorkeuren serieus te nemen, kan de balans tussen werk en privé beter worden gewaarborgd. "In lijn met de Wet zeggenschap, die bijna een jaar geleden is ingevoerd, kunnen teammanagers en roosterplanners samen met de zorgteams werken aan een rooster dat zowel aan de behoeften van de organisatie als aan die van de medewerkers voldoet," aldus De Groot. "Indien nodig kunnen lege diensten worden ingevuld door ZZP'ers."

Ochtend- of avondmens

Het meenemen van persoonlijke voorkeuren, zoals of iemand een ochtend- of avondmens is, kan bijdragen aan een betere afstemming van de roosters op de behoeften van het personeel. Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid onder medewerkers, maar kan ook het verzuimpercentage verlagen.

Stichting IZZ roept zorgorganisaties op om aandacht te besteden aan deze problematiek en staat open voor verdere toelichting van de visie door Jan-Luuk de Groot.

Bron: IVRM

Effectieve communicatie is heel belangrijk voor een gezond en veilig werkklimaat. Merk jij als zorgprofessional dat het teamklimaat verbetering nodig heeft?

Bekijk ons programma InDialoog en ontdek wat het voor jouw organisatie kan betekenen!

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden