Nieuws

Grootste zorgcollectief biedt gratis zorg aan voor alle mensen in de zorg

Apeldoorn, 15 juli 2024 – Stichting IZZ biedt zorgpersoneel een gratis lidmaatschap aan. Het grootste collectief in zorg en welzijn wil hiermee de jaarlijkse uitstroom van circa 128.000 medewerkers in de zorg tegengaan. Met het gratis lidmaatschap draagt Stichting IZZ bij aan het gezond en mentaal fit blijven van het collectief zorgpersoneel.

Zorgen voor zorgmedewerkers

Roland Kip, directeur, van Stichting IZZ, zegt hierover: “Werken in de zorg is mooi, maar het vraagt ook veel, zowel mentaal als lichamelijk. Met een tekort aan personeel in de zorgsector is het belangrijker dan ooit om zorgmedewerkers te ondersteunen. Daarom biedt Stichting IZZ alle zorgmedewerkers toegang tot gratis preventieve zorg aan. We willen zorgprofessionals helpen om gezond aan het werk te blijven, ondanks de druk die ze ervaren. Door hen de juiste ondersteuning te bieden, kunnen we de uitstroom verminderen en de zorgsector versterken. We nodigen alle medewerkers in de sector zorg en welzijn uit zich aan te sluiten bij het grootste zorgcollectief, waarmee zij toegang krijgen tot gezondheidsprogramma's en professionele ondersteuning. Door gezamenlijk te investeren in de gezondheid en veerkracht van zorgprofessionals, streven we naar een duurzame versterking van de zorgsector.”

Uitstroom

De jaarlijkse uitstroom uit de sector bedraagt circa 150.000 medewerkers. Hiervan gaan 22.000 zorgmedewerkers met pensioen, 62.000 verlaten de sector en circa 67.000 worden inactief. De uitstroom is het hoogst in stedelijke gebieden en onder zorgmedewerkers tot 35 jaar, vooral in de leeftijdsgroepen jonger dan 25 jaar en 26-35 jaar. Het gebruik van psychische zorg is opmerkelijk hoog onder zorgmedewerkers jonger dan 25 jaar, met één op de vijf die hier gebruik van maakt. Bij zorgmedewerkers tussen de 26 en 35 jaar is dit gebruik met 40 procent gestegen, waarbij één op de zes van hen psychische zorg gebruikt. Sinds 2018 is het gebruik van psychische zorg met 53 procent gestegen.

Een deel van de uitstroom is te voorkomen door de sector zelf. Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden, een psychosociaal veilige werkplek waarborgen en adequate ondersteuning bij incidenten zijn cruciale factoren die bijdragen aan het behoud van personeel.

Preventieplan

Stichting IZZ zet zich al jarenlang in om zorgmedewerkers en zorgorganisaties gezond te houden. Een belangrijk onderdeel van deze inspanningen is het ‘Preventieplan voor medewerkers in zorg en welzijn’, dat Stichting IZZ met andere partners en subsidie van VWS heeft geïnitieerd. Dit plan helpt werkgevers in de zorg en welzijn om het verzuim en ongewenst vertrek van medewerkers te verminderen. Zo weten zij beter wat er speelt en wat werkt voor hun medewerkers. Het doel is om een kwart minder verzuim en ongewenst verloop van zorg- en welzijnsmedewerkers in 2027 te realiseren. Deze inzichten uit het preventieplan onderstrepen het belang van proactief beleid om een aantrekkelijke en ondersteunende werkomgeving te creëren binnen zorginstellingen. Het ‘Preventieplan en het lidmaatschap biedt concrete handvatten om gericht verzuim en verloop aan te pakken en werk te maken van gezond werken in de zorg.

Over Stichting IZZ

Stichting IZZ maakt werken in de zorg gezond. Met onze onderzoeken, projecten en programma’s, trainingen en verbetertrajecten, gebaseerd op eigen wetenschappelijk onderzoek, kunnen zorgorganisaties verzuim en uitstroom verlagen. IZZ helpt zorgmedewerkers goed voor zichzelf te zorgen en veerkrachtig te blijven onder druk. Iedereen in de zorg kan bij IZZ terecht voor tools, trainingen en kortingsacties. Voor de uitvoering van de IZZ Zorgverzekering maakt IZZ gebruik van CZ en VGZ. Een zorgverzekering specifiek voor zorgmedewerkers, afgestemd op het werk in de zorg. IZZ heeft ruim 380.000 leden en wordt aangestuurd door werkgevers en werknemers in de zorg.

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden