Nieuws

Wat is de overgang?

Wat is de overgang, hoe herkent u symptomen, wat voor gevolgen heeft de overgang op uw zorgmedewerkers en hoe gaat u daarmee om?

Van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en 60 jaar heeft 63,7% last van overgangsklachten. Dat zijn er ongeveer een half miljoen. Uit onderzoek weten we dat meer kennis over de overgang zorgt voor meer herkenning en erkenning. Bij vrouwen zelf maar ook bij leidinggevenden.

Wat is de overgang? 

In Nederland zijn circa 1.8 miljoen vrouwen in de overgang. Rond het 35e levensjaar daalt de hoeveelheid oestrogeen en rond de 40 - 45 jaar begint de overgang. Dat is misschien al eerder dan u dacht. De overgang begint al ruim vóór de menopauze (de laatste menstruatie). Tegen de 50 raken de eitjes die vrouwen met de geboorte meekrijgen op. Daarmee vermindert de productie van het hormoon oestrogeen en verandert ook de hormoonspiegel fors. Dat is wennen voor lichaam én hoofd. Gemiddeld duurt de overgang tussen de 2 en de 10 jaar. 

Overgang herkennen

Op welke leeftijd de overgang begint, hoe lang deze fase duurt en hoe deze wordt doorlopen, is voor iedereen anders. 1 op de 5 vrouwen heeft er nauwelijks last van. Ook 1 op de 5 vrouwen heeft dermate ernstige klachten dat ze hulp nodig hebben. Toch heeft meer dan 67% van de vrouwen last van vermoeidheid, slaapproblemen, spieren en gewrichten, concentratieproblemen, stemmingswisselingen/depressieve klachten, griepklachten en opvliegers. In totaal zijn er meer dan 50 symptomen.

Overgang op het werk

Uit onze Monitor Gezond werken in de zorg blijkt dat vrouwen in de overgang meer (emotionele en fysieke) druk ervaren op het werk. Zo voelen ze zich vaker uitgeput, minder gezond en vinden ze dat ze minder aankunnen. Als ze zich ziek melden, dan geven ze hier vaak werkgerelateerde klachten bij aan. Worden overgangsklachten niet serieus genomen, dan kan dit afbreuk doen aan de gezondheid en vitaliteit op de langere termijn.

Waarom is de overgang juist in zorg een probleem? 

Veel vrouwen tussen de 45 en 60 jaar oud werken in de zorg. Geen enkele vrouw ontkomt aan de overgang. Dan zou dit onderwerp toch een vast agenda punt moeten zijn om een deel van het verzuim te verklaren en aan te pakken. Toch is dit vaak niet het geval. Ga aan de slag met de overgang binnen uw organisatie aan de hand van drie stappen. Bekijk de routekaart en help uw vrouwelijke zorgmedewerkers aan het werk te blijven ondanks de overgangsklachten.

Bekijk de routekaart en help uw zorgmedewerkers

Weet wat er speelt als werkgever omtrent de overgang, maak het belangrijk en kom in actie.