Artikel

De overgang de baas in 3 stappen

De overgang is eigenlijk niets anders dan een natuurlijke tussenfase, de overgang van de vruchtbare naar de niet-vruchtbare levensfase. Elke vrouw krijgt ermee te maken en dus is het van belang dat je er het nodige over weet. Wat weet jij over de de overgang? Word in 3 stappen de overgang de baas en blijf gezond aan het werk in de zorg. 

illustratie overgang in de zorg

Stap 1. Leer over de overgang

Er gebeurt van alles in je lijf en hoofd door de dalende hormoonproductie. Opvliegers en nachtzweten zijn de bekendste klachten, daarnaast kun je ook last krijgen van bijvoorbeeld gewichtstoename, concentratieverlies, stemmingswisselingen en een droge huid. Het helpt als je je klachten begrijpt. Er zijn veel boeken, websites, podcasts etc te vinden over de overgang. Kijk biujvoorbeeld op onze themapagina Overgang en de site van Vuurvrouw, het landelijk platform voor vrouwen in de overgang, en Overgangsproof, een initiatief van Over! 

Feit: de overgang kent wel 70 klachten. Lees meer over de symptomen

Stap 2. Praat over de overgang

Maak de overgang bespreekbaar. Praat erover met familie, vrienden en op het werk. Blijf niet rondlopen met schaamte of zorgen, maar praat erover. Je bent in de overgang, dat kun je gewoon zeggen. Iedereen heeft er belang bij dat je inzetbaar blijft. Ook jouw werkgever, want ervaren krachten zijn hard nodig in de zorg. Is het lastig om dit in je team te bespreken, leg het dan eerst voor aan je leidinggevende of een bedrijfsarts. En ken je InDialoog van IZZ al? Dat is de een methode om je gezondheid bespreekbaar te maken binnen je team.


Samen met Stichting Vuurvrouw (het landelijke platform voor vrouwen in de overgang) laten we je in dit filmpje zien waarom de overgang herkennen en erover praten zo belangrijk zijn. Met praktische tips van (ervarings)deskundigen.

Lees ook10 tips voor een goed gesprek over een gevoelig onderwerp 

 

Online zelfhulp: Overgangsklachten

Met de online module Overgangsklachten van mirro ga je aan de slag met je eigen overgang. Je leert je hoe je er zo bewust mogelijk mee om kunt gaan en welke keuzes je kunt maken om gezond en vitaal te leven en te werken tijdens en na deze periode. 

Gratis voor IZZ-leden.

Stap 3. Kom in actie

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn belangrijk om gezond oud te worden. Je leefstijl is dus ook belangrijk bij het tegengaan van overgangsklachten. Wacht daar dan ook niet mee tot je in de overgang komt. 

Heb je veel last van klachten? Het is dan belangrijk om andere oorzaken uit te sluiten en aan heftige klachten is vaak wat te doen. De huisarts kan je helpen, en eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog. Ook een overgangsconsulent kan helpen. De IZZ Zorgverzekering biedt hiervoor een vergoeding via het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket. 
 

Over hormoontherapie

Als de overgangsklachten te heftig zijn, kun je de hormonen die je lichaam zelf bijna niet meer aanmaakt (tijdelijk) aanvullen met hormoontherapie in de vorm van anticonceptiepillen, hormoonpillen of een hormoongel. Bespreek dit altijd eerst met de huisarts of gynaecoloog, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling krijgt die het best bij jouw situatie past.

Vergoeding overgangsconsulente in de IZZ Zorgverzekering

 Kijk of je je preventiebudget van het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket  kunt gebruiken voor een consult bij de overgangsconsulente. Een overgangsconsulente  geeft adviezen op het gebied van voeding, leefstijl en medicatie om gezond door de overgang te komen.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.