Nieuws

Medewerkers in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg onder druk: meer dan helft ervaart het werk als fysiek te zwaar

Resultaten pleiten voor erkennen van helpenden en verzorgenden als zwaar beroep

Zorgmedewerkers in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) ervaren een hoge fysieke werkdruk. Dit blijkt uit de Monitor Gezond werken in de zorg 2024 van Stichting IZZ. Het onderzoek toont aan dat vooral helpenden en verzorgenden onevenredig zwaar worden belast en het werkgerelateerde verzuim is in deze beroepsgroep hoger dan in andere zorgsectoren. De zware fysieke belasting pleit voor erkenning van helpenden en verzorgenden als zwaar beroep.

Zorgwekkende cijfers
De Monitor laat zien dat 54,8% van de helpenden en verzorgenden hun werk als fysiek zwaar ervaart, ruim tweeënhalf keer zo vaak als andere zorgmedewerkers (20,8%). Bijna een derde (29,6%) voelt zich lichamelijk uitgeput door het werk, tegenover 15,5% in andere functies. Met 1 op de 5 medewerkers die in het afgelopen jaar werkgerelateerd verzuimden, kent de VVT-branche het hoogste verzuim van alle zorgsectoren. Deze fysieke belasting neemt toe naarmate zorgmedewerkers langer in dezelfde functie werken: na meer dan 10 jaar op dezelfde plek ervaren zij een nog hogere werkdruk en uitputting. Dit vergroot de kans op werkgerelateerde gezondheidsklachten en verzuim. "De impact van het zware fysieke werk op onze helpenden en verzorgenden wordt met het jaar groter. Dit baart ons grote zorgen," zegt Irene van der Fels, Onderzoeker Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ. 

 

Erkenning zwaar beroep

Gezien de zware fysieke belasting, is het van belang dat het werk van helpenden en verzorgenden in de VVT wordt erkend als een zwaar beroep. Dit zou niet alleen hun werkbelasting recht doen, maar ook meer bewustzijn creëren voor de uitdagingen die zij dagelijks ervaren. “Om zorgmedewerkers langer gezond, energiek en inzetbaar te houden, moeten we investeren in preventieve ondersteuning,” zegt Van der Fels. “Denk hierbij aan gerichte zorghulpmiddelen en voldoende tijd en ruimte om deze goed te leren gebruiken en onderdeel te maken van het dagelijkse werk. Dit soort maatregelen kunnen helpen om de fysieke belasting te verlichten en de duurzame inzetbaarheid van deze medewerkers te vergroten.”

 

Over de Monitor Gezond werken in de Zorg

De Monitor Gezond werken in de zorg 2024 van Stichting IZZ in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Leiden wordt zeven jaar lang, elk voorjaar uitgevoerd onder leden van Stichting IZZ die werkzaam zijn in de zorg. In totaal vertegenwoordigt Stichting IZZ ruim 210.000 medewerkers in de zorg. Dit is een vijfde van het totaal aantal medewerkers in de zorg. 5.343 medewerkers hebben meegewerkt aan het onderzoek. Daarvan was 86,8% vrouw (in de gehele zorgsector is 84% vrouw). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 52,3 jaar. Dit is hoger dan de gemiddelde leeftijd in de sector (43 jaar). Bij de Monitor wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vier branches: de ziekenhuizen (ZKH), de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT), de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en de Gehandicaptenzorg (GHZ).

Over Stichting IZZ
Met onze onderzoeken, projecten en programma’s, trainingen en verbetertrajecten, gebaseerd op eigen wetenschappelijk onderzoek, kunnen zorgorganisaties verzuim en uitstroom verlagen. Door werkgevers te ondersteunen, verbeteren we de inzetbaarheid en maken wij het werkklimaat aantrekkelijker. IZZ helpt zorgmedewerkers goed voor zichzelf te zorgen en veerkrachtig te blijven onder druk. Iedereen in de zorg kan bij IZZ terecht voor tools, trainingen en kortingsacties. Voor de uitvoering van de IZZ Zorgverzekering maakt IZZ gebruik van CZ en VGZ. Een zorgverzekering specifiek voor zorgmedewerkers, afgestemd op het werk in de zorg. IZZ heeft ruim 380.000 leden en wordt aangestuurd door werkgevers en werknemers in de zorg.

 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.