Nieuws

Zorgmedewerkers zijn het meest bevlogen

Zorg- en welzijnsmedewerkers bruisen meer van energie dan werknemers in andere sectoren. Vooral het zorgen voor patiënten en cliënten, de werksfeer en teamsamenwerking dragen bij aan het werkplezier in de zorg. Toch zijn er ook zaken die zorgen baren. Zo staan de ontwikkelmogelijkheden, waardering door leidinggevenden en autonomie in de zorg onder druk. Dit blijkt uit onderzoek naar fitheid en bevlogenheid van PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ.

Lachende vrouw IZZ onderzoek pggmenco

Bevlogen medewerkers hebben meer werkplezier

Zorg- en welzijnsmedewerkers zijn vergeleken met medewerkers in andere sectoren het meest bevlogen (rapportcijfer 7,7 versus een 7,4).  Ze zijn enthousiaster over hun baan en gaan vaker helemaal op in hun werk. Bevlogen medewerkers voelen zich fitter, hebben meer werkplezier en zijn productiever. Dat is positief. Maar bevlogenheid kan ook het risico op uitval met zich meebrengen. Zeker gezien de werkdruk en de huidige personeelstekorten. Die zijn - naast het bewaken van grenzen-  de grootste belemmering voor het werkplezier. Het is daarom belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Een greep uit de tips van deelnemers aan het onderzoek om om te gaan met deze belemmeringen:

  • Accepteer wat je niet kan veranderen, en strijd voor zaken die je wel kan veranderen.
  • Zorg goed voor jezelf.
  • Afstand en rust bewaren en bewaken, maar plezier creëren in het werk. 

Top 3 factoren die zorgen voor werkplezier in de zorg

Het zorgen voor patiënten en cliënten (23%), de werksfeer (21%) en teamsamenwerking (19%) dragen volgens medewerkers in zorg en welzijn het meeste bij aan hun werkplezier. Wil jij ook meer werkplezier? Doe dan mee met onze 'Elke werkdag een glimlach" challenge. Met deze challenge zorg je ervoor dat je werk leuk blijft! Ontvang vijf weken lang elke maandag een leuke opdracht in je mailbox om jouw werkplezier te vergroten. 

Ontwikkelmogelijkheden en waardering  

Andere positieve punten die zorgen voor bevlogenheid zijn het goed kunnen omgaan met veranderingen (85%) en het zich goed toegerust voelen voor het werk (90%). Tegenover deze positieve punten zijn er echter ook zorgpunten. Over de ontwikkelmogelijkheden in de organisatie en de rol van leidinggevende. Hierbij gaat het vooral om waardering van de leidinggevende. Slechts 67% ervaart deze (tegenover 78% medewerkers uit andere sectoren). En 71% voelt zich gehoord door de leidinggevende tegenover 80% van de medewerkers in andere sectoren. 

Wist je dat IZZ samen met zorgorganisaties werkt aan een gezonde werkomgeving en gezond leiderschap? Want of jij gezond en met plezier je werk kunt doen, hangt ook af van de omgeving waarin je werkt. Daarom helpen we werkgevers in de zorg met gezond leiderschap en een gezond organisatieklimaat

Autonomie in het werk onder druk

Tenslotte staat de mate van autonomie in het werk onder druk. Zo geeft slechts 55% van de medewerkers in zorg en welzijn aan hun eigen werktempo te kunnen regelen (73% in andere sectoren), maar ook de mogelijkheden om zelf problemen op te lossen (80% versus 85%) en een eigen werkaanpak te bepalen (71% versus 80%) laten een beperktere mate van autonomie zien. Dit is erg jammer want autonomie zorgt juist voor werkplezier. Test zelf hoe autonoom jij kunt werken en lees onze tips voor meer autonomie op je werk

 

Lees ook: Uitkomst onderzoek: Medewerkers in zorg en welzijn zijn het meest bevlogen

 

Zorg goed voor jezelf

Om je werk in de zorg goed te kunnen doen, is het belangrijk dat je lekker in je vel zit. Ook omdat  je werk juist mentaal het nodige van je vraagt. Ontdek wat jou het beste helpt om mentaal fit te blijven.

Artikelen en tips die je helpen om mentaal fit te blijven.

Downloads

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.