Zorgorganisaties optimaliseren werkomgeving met Job Demands-Resources theorie
Ben jij bekend met het Job Demands-Resources (JD-R) model?
Dit model speelt een essentiële rol bij het verklaren van het welzijn van medewerkers. Het model beschrijft op welke manieren verschillende aspecten van het werk en de werkomgeving (energiegevers en taakeisen) organisatieprestaties (uitstroom, verzuim, productiviteit) beïnvloeden. Dit is via het welzijn van medewerkers.
In het recente wetenschappelijke artikel van Bakker en Demerouti (2024) bespreken zij het JD-R model. Wij hebben het artikel voor je gelezen en leggen je uit waarom het JD-R model een handig hulpmiddel is voor jouw organisatie. Want hoe kun je het inzetten om het welzijn van je medewerkers te vergroten en je organisatieprestaties te verbeteren?
Het Job demands-resources model
Het Job demands-resources model (JD-R model) laat zien waarom het zo belangrijk is om te werken aan een gezonde werkomgeving. Het model beschrijft een uitputtingsproces en een motivatieproces. Het uitputtingsproces laat zien dat taakeisen voor uitputting zorgen. Aan de andere kant laat het motivatieproces zien dat energiegevers voor bevlogenheid zorgen en daarnaast ook een buffer zijn van het effect van taakeisen op uitputting. Bevlogenheid zorgt ervoor dat medewerkers beter in staat zijn om hun eigen werk te optimaliseren en zo hun taakeisen en energiebronnen zelf te beïnvloeden. Zowel bevlogenheid als uitputting hebben invloed op (psychisch) verzuim en verloop.
Het model is ontwikkeld door Prof. dr. Arnold Bakker en Prof. dr. Evangelia Demerouti. Lees hier meer informatie over het JD-R model
De belangrijkste redenen om met het JD-R model aan de slag te gaan
In de zorgsector zijn het verzuim en verloop van personeel hoog. Bevlogen medewerkers die in jouw organisatie met plezier hun werk kunnen doen zijn van cruciaal belang om ze te behouden. Een gezonde werkomgeving, dit betekent een werkomgeving waarin energiegevers en taakeisen in balans zijn, en waar medewerkers zelf invloed hebben en hun werk kunnen optimaliseren, is belangrijk om ze inzetbaar te houden en te behouden voor je organisatie. Door inzicht te hebben in de taakeisen en energiegevers van medewerkers, en concrete interventies in te zetten om de balans te verbeteren en hierdoor het werk voor medewerkers te optimaliseren, neemt de bevlogenheid toe en de uitputting af, waardoor de organisatieprestaties toenemen (zoals afname van ziekteverzuim en personeelsverloop en toename van productiviteit).
Hoe ga je aan de slag?
Aan de hand van het JD-R model breng je in kaart wat de belangrijkste taakeisen en energiegevers in het werk zijn van je medewerkers. Op basis van gestructureerde inventarisaties van de belangrijkste taakeisen en energiegevers kan een zorgorganisatie prioriteren en nagaan welke interventies wenselijk zijn om het werk van medewerkers te optimaliseren en zo het welzijn van medewerkers te vergroten.
Hulp nodig van IZZ?
Het vergroten van zeggenschap in zorgorganisaties is belangrijk voor het welzijn van medewerkers. Het programma Informeel Zeggenschap richt zich op het vergroten van zeggenschap op organisatieniveau.
Refs
Bakker, A. B., & Demerouti, E. (2024). Job demands–resources theory: Frequently asked questions. Journal of Occupational Health Psychology, 29(3), 188-200.
Tip van Prof. Dr. Arnold Bakker
Zorgorganisaties kunnen het JD-R model gebruiken om de belangrijkste taakeisen en energiegevers in kaart te brengen via vragenlijstonderzoek, waarbij per afdeling of team de gemiddelde scores berekend worden. Het model kan echter ook direct gebruikt worden door zorgteams door tijdens werkoverleg gezamenlijk te bespreken wat de belangrijkste “demands” en “resources” zijn, en wat ze hier als team actief aan kunnen doen. De HR-afdeling zou ook kunnen overwegen om job crafting trainingen aan te bieden waarin zorgmedewerkers gedurende een dagdeel leren om zelf proactief hun werk te optimaliseren.