Persoonlijk verhaal

Het verhaal van ... Lincy

Lincy Bennink (31 jaar) werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp. Met een oma en tante in de zorg was het misschien voorbestemd dat zij ook de zorg in zou gaan. Maar hoe goed het vak bij haar past, ontdekte ze pas tijdens de opleiding.

collage met foto's

Serie: Het verhaal van ...

Het zijn van een zorgmedewerker zit in je. ‘Een roeping’ zeggen sommige. Het is in ieder geval een bijzonder vak, waar je vaak al op jonge leeftijd een passie voor ontwikkelt. ‘In het verhaal van …’ vertellen zorgmedewerkers hoe zij in de zorg zijn terechtgekomen? Wat hen drijft en welke kansen en uitdagingen ze zien. Verhalen vol herkenning, inspiratie en bovenal liefde voor het mooiste beroep van de wereld.

Wanneer wist je: de zorg is iets voor mij?

"Voor mijn vierde verjaardag kreeg ik een babypop in een ziekenhuisbed, waarmee ik zuster speelde. Maar ik heb mij voor mijn gevoel nooit beziggehouden met wat ik later wilde worden. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn opa mij vaak als kind vroeg: Wat wil je nou later worden? En dan antwoordde ik: prinses. En dat m’n opa dan zei: Nee, joh, word nou zuster net als je oma en je tante, dat is zo'n mooi beroep!  In het laatste jaar van mijn vmbo-opleiding was er een open dag met vervolgopleidingen. Ik schreef me dezelfde dag nog in voor de opleiding verpleegkunde en eigenlijk ook niet verder gekeken naar andere scholen. Na de mbo deed ik hbo Verpleegkunde en ben vervolgens gaan werken. Ik heb altijd in mijn hoofd gehad om ooit als eindstation op de Spoedeisende hulp te gaan werken."
 

 

Foto van vroeger met quote

Hoe wist je dat de zorg bij je paste?

"Misschien zit het toch in de genen met een oma en tante in de zorg. En ik wist dus eigenlijk niet zo goed wat ik anders moest kiezen. Eenmaal begonnen met de opleiding, bleek verpleegkunde ook heel goed bij mij te passen. Ik heb me verder georiënteerd op de gehandicaptenzorg, psychiatrie, geriatrie en ziekenhuiszorg. Het ziekenhuis bleek uiteindelijk het beste bij mij te passen."

Wat is het mooiste aan werken in de zorg?

"Geen enkele dag is hetzelfde, iedere dag leer je niet alleen over het vak maar ook over jezelf. Het geeft veel voldoening als je iets voor iemand hebt kunnen betekenen. Bij ziekte en ongevallen zijn mensen op hun kwetsbaarst. Jij kunt dan echt het verschil maken. Niet alleen met je handelen met ook door psycho-sociale zorg."

Heb je een voorbeeld of anekdote hiervan?

"Bijna drie jaar geleden solliciteerde ik op de Spoedeisende hulp. Ik had een dienst meegelopen om te kijken of het werk aan mijn verwachtingen voldoet. Het was een enorm drukke vrijdagavond. Bijna iedere tien minuten ging het traumasein af. Ik kreeg meteen met van alles te maken, auto-ongelukken en reanimaties, ook van een kind. Vooraf had ik mijzelf wel afgevraagd hoe ik zou reageren in heftige situaties. Kon ik dat wel? Je kunt niet voorkomen wat er buiten het ziekenhuis gebeurt. Maar ik realiseerde me toen echt dat je als traumateam vervolgens wel kunt knokken voor iemands leven. Daar wilde ik deel van uitmaken."

Wat vind je uitdagend aan je werk?

"Alles! Ik zie nog elke dienst nieuwe dingen! De uitdaging zit hem voor mij ook nog in het snel schakelen en onder tijdsdruk werken. Ik vraag mijn collega’s ook veel naar hun ervaringen en kennis. Ik ben nu bijna klaar met mijn opleiding. Precies op tijd voor mijn zwangerschapsverlof."

 

Lees ook: Het verhaal van ... Marit

Vijf tips voor meer werkplezier in de zorg

Zorg jij voor patiënten? Goede sfeer op je werk? Grote kans dat je dan met plezier naar je werk gaat. En dat is belangrijk. Want werkplezier zorgt ervoor dat je met energie je werk in de zorg kunt doen. Vijf tips voor werkplezier voor de zorgmedewerker.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.