Persoonlijk verhaal

Het verhaal van ... Marit

Marit Bogaard werkt als medewerker in de nacht in de gehandicaptenzorg bij de Raphaelstichting. Daar draait ze wakende slaapdiensten en valt soms in als woongroep begeleider. Ze combineert dit met haar eigen praktijk voor mensen die voelen dat ze vast zitten in patronen en dit niet zelf kunnen doorbreken.

collage met foto's

Serie: Het verhaal van ...

Het zijn van een zorgmedewerker zit in je. ‘Een roeping’ zeggen sommige. Het is in ieder geval een bijzonder vak, waar je vaak al op jonge leeftijd een passie voor ontwikkelt. ‘In het verhaal van …’ vertellen zorgmedewerkers hoe zij in de zorg zijn terechtgekomen? Wat hen drijft en welke kansen en uitdagingen ze zien. Verhalen vol herkenning, inspiratie en bovenal liefde voor het mooiste beroep van de wereld.

Was je als kind al bezig met ‘zorgen’?

"Als jong meisje wilde ik juf worden, ik speelde veel met mijn poppen. Ik was heel gevoelig als kind en pikte al snel de energie op van de mensen om mij heen. Daardoor kon ik haarfijn afstemmen op hun emoties en mij aanpassen. Zo zorgde ik voor de ander, maar minder goed voor mezelf. Ik was attent, schreef lieve briefjes en kaarten naar mijn opa en oma, of vader en moeder en voelde mij begaan met de mensen om me heen. Overal waar baby’s waren, daar was ik te vinden. Ik wilde ze altijd vasthouden, flesjes geven en achter de kinderwagen lopen. Als ik mazzel had mocht ik ze in bad doen."

 

Foto van vroeger met quote

Wanneer wist je, de zorg is iets voor mij?

"Toen ik jong was, lagen de banen voor het oprapen. Ik heb veel verschillende banen gehad. Als ik niet met mensen werkte, raakte ik snel verveeld en afgeleid. Ik voelde dan geen verbinding met het soort werk wat ik deed. Ik kreeg meer innerlijke rust toen ik vijf maanden door Australië heb gereisd. Terug in Nederland kwam ik bij de thuiszorg terecht. Als hulp in de huishouding bij ouderen. Ik vond het heerlijk om schoon te maken en ondertussen verhalen over vroeger te horen. Ik heb ouderen altijd heel interessant gevonden. Hun levensverhaal, lessen, pijnen en herinneringen. Tijdens dit werk kwam ik erachter dat ik in de zorg wilde blijven werken. Het werd de kraamzorg en deed een opleiding. Werken en leren tegelijk vond ik heerlijk. Ik kijk dankbaar terug op deze periode. Na de geboorte van mijn zoon ben ik in de gehandicaptenzorg begonnen.  Ik draaide avond - en nachtdiensten en overdag kon ik thuis bij mijn zoontje zijn. De baby van toen is inmiddels 18 jaar."

Wat is het mooiste aan werken in de zorg?

"Dat ik een mooie bijdrage kan leveren voor mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben en met mijn hart kan werken. En de dankbaarheid die je zo vaak terug krijgt. De blijheid die je ziet bij de cliënt. De band die je opbouwt, iedereen is uniek en bijzonder en ik heb ook zoveel over mezelf geleerd. Ze kunnen een enorme spiegel zijn. Dat maakt het leuk en interessant."

Foto Marit met client

Mooie herinneringen dus ...

"Zeker, zo heb ik heel wat polonaises gelopen met een bewoner. Muziek lekker hard aan in zijn kamer, knuffelpaard om zijn nek en rondjes om de tafel. ‘Wat leuk Marit’, zei hij altijd. Dezelfde bewoner gaf ik ook vaak een reiki healing als hij onrust ervaarde. ‘Ik ben weer rustig hoor Marit’ zei hij daarna altijd vol dankbaarheid. Of met de hele groep naar Frans Bauer en ze ‘los’ zien gaan. Ja, ik kijk daar met veel plezier naar terug en voel de dankbaarheid voor het werk."

Wat vind je uitdagend aan je werk?

"Wat ik in mijn huidige werk uitdagend vind, is dat ik nu twee jaar alleen de nachten heb gewerkt. Ik draai wakende slaapdiensten. Dat houdt in dat ik daar slaap maar wakker gemaakt kan worden, omdat een bewoner zorg nodig heeft. Hierdoor mis ik een band met de bewoners. Ik val nu overdag in op locatie, waardoor ik de bewoners wel beter leer kennen. Ik merk ook dat de nachtdiensten pittig kunnen zijn en dit heeft ook invloed op mijn energie overdag en op mijn eigen business. Wat ik ook een uitdaging vind, is dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van alternatieve zorg. Ik voel en heb ervaren dat veel cliënten, maar ook medewerkers heel veel baat kunnen hebben bij mindfulness, reiki en bewustwording. Ik zie dat er veel medicatie wordt gegeven om onrust of spanning te onderdrukken. In sommige gevallen zal dat nodig zijn, maar vaak zijn er  alternatieven. Mijn ervaring is dat 15 minuten een geleide ontspanning meditatie of andere technieken al kunnen helpen. Ik heb het bespreekbaar gemaakt. Er valt veel te behalen op dit gebied, ben ik van mening. Ik blijf het benoemen en heb een concreet plan gemaakt om dit op de werkvloer te implementeren. Ik merk wel dat mijn collega’s ervoor open staan."

Hoe zorg je zelf voor ontspanning?

"De tools die ik normaal inzet voor mijn cliënten in de praktijk, gebruik ik zelf ook. Zo lukt het mij om mij sneller te ontspannen en te voelen wat ik nodig heb. Ik geef goed mijn grenzen aan op het werk en bewaak deze ook."

 

Lees ook: Het verhaal van ... Lincy

Vijf tips voor meer werkplezier in de zorg

Zorg jij voor patiënten? Goede sfeer op je werk? Grote kans dat je dan met plezier naar je werk gaat. En dat is belangrijk. Want werkplezier zorgt ervoor dat je met energie je werk in de zorg kunt doen. Vijf tips voor werkplezier voor de zorgmedewerker.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!