Artikel

Lekker lopen in de zorg

Bewegen is gezond. Feit. Kom jij aan de aanbevolen 7.500 stappen per dag? En zet je die vooral tijdens je werk in de zorg? Dan wil je schoenen die zitten als pantoffeltjes.

afbeelding voetstappen - lopen in de zorg

Bij IZZ houden we van onderzoek. En onderzoek toont aan dat 7.500 stappen per dag voldoende zijn voor een gezonde leefstijl. Grote kans dat je dat wel haalt, als je in de zorg werkt. Zo niet, zorg dan dat je dagelijks tenminste dertig minuten wandelt. En wandel dan niet op slenter-tempo, nee flink doorstappen het liefst. (Of lees de tips onder aan dit artikel.)

 

0%

Quiz-vraag

Ik loop op een werkdag 7.500 stappen


Staan, lopen, rennen

En als je veel beweegt, zijn goede schoenen natuurlijk belangrijk. De hele dag staan, lopen en rennen eist namelijk wel wat van je voeten en de rest van je lichaam. Goede schoenen bieden de steun en het comfort die nodig zijn om lekker op de been te blijven en je patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Air max en steunzolen

Wij deden zelf ook een klein, niet-wetenschappelijk onderzoekje naar schoenen. We vroegen op sociale media namelijk naar jullie favoriete schoenen tijdens je werk in de zorg. En dat leverde uiteenlopende reacties. Zo zweert Martine bij Nike Air Max schoenen: “In de jaren negentig nooit gedragen, maar nu heerlijk voor mijn rug”. Barbara draagt steunzolen in haar schoenen als ze de hele dag moet staan. Maar ook wandelschoenen van de ANWB, klompen en sneakers zijn favoriet.

Goede schoenen

Want goede schoenen moeten niet alleen lekker lopen, ze helpen ook fysieke klachten voorkomen. Goede schoenen bieden steun en stabiliteit voor de voeten en benen. Schoenen met een goede steunzool - zoals Barbara graag draagt - helpen het gewicht van het lichaam gelijkmatig over de voeten te verdelen, waardoor voeten en benen minder worden belast. Een goed paar schoenen moet goed passen en voldoende ruimte bieden voor de voeten om te ademen en comfortabel te bewegen. Te strakke of te wijde schoenen kunnen blaren veroorzaken. Goede schoenen zijn ook het liefst gemaakt van ademende materialen, zodat je geen zweetvoeten krijgt. En in de zorg is het ook handig als je je schoenen makkelijk schoon kunt houden.

Stevig in je schoenen met de IZZ Zorgverzekering

Met sommige aanvullende verzekeringen van de IZZ Zorgverzekering krijg je een vergoeding voor aanmeten en kosten van steunzolen en therapiezolen. Check de voorwaarden van je IZZ Zorgverzekering door CZ of VGZ.

Met de IZZ Zorgverzekering krijg je ook voordeel van het IZZ ledencollectief. We hebben mooie kortingsacties waarmee je stevig in je schoen staat.

  • Zo krijg je 20% korting op de inlegzolen van Formthotics. Formthotics vormen zich naar je eigen voeten en bieden optimale steun.
  • Of wat dacht je van compressiesokken, deze sokken geven de juiste ondersteuning om heel de dag (of nacht) comfortabel te werken en vermoeide benen te voorkomen. Je krijgt van IZZ 10 euro korting op je bestelling. Zo helpt IZZ om goed voor jezelf te zorgen en gezond je werk te doen. 

Heb je een IZZ Zorgverzekering en wil je graag maken van onze ledenvoordelen, activeer dan simpel en snel je lidmaatschap.

Lopen in de zorg

Tips voor meer beweging

Behoor jij nou tot de categorie zorgmedewerkers die vooral zitten, zorg dan dat je op een andere manier voldoende beweging krijgt tijdens je werk. Vijf tips.

  • Ga lunchwandelen. Ja, niet zo’n originele tip maar doe je het ook? Bijkomend voordeel is dat het ook een mentale boost geeft. Die lastige kwestie waar je voor de lunch over aan het peinzen was, heb je na een stevige wandeling vast zo opgelost.
  • Doe lopend je afspraken. Helemaal hip tijdens corona en wat ons betreft een blijvertje: wandelend je afspraken doen. Oortjes in, jas aan en gaan. En vergeet natuurlijk je goede schoenen niet.
  • Fiets naar je werk. Dan heb je je beweging meteen gehad. Woon je net te ver van je werk, spreek dan met jezelf af dat je privé zoveel mogelijk fietst. Breng de kinderen op de fiets naar school en sport, doe (kleine) boodschappen op de fiets enzovoorts.
  • Neem de trap, een no-brainer. Ken je deze klassieker al over meer traplopen?
  • Ga naar buiten met patiënten of cliënten. Als het mogelijk is, kun je ook even gaan wandelen met je cliënten. De buitenlucht zal jullie allebei goed doen. Of organiseer een beweegactiviteit (waar je zelf natuurlijk ook aan meedoet).

Meer over fysieke belasting

Lichamelijke klachten horen niet bij het werk. Ook al is je werk in de zorg veeleisend. Hoe je met de fysieke belasting van je werk omgaat, heb je ook zelf in de hand. Niet alleen door gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen. Rust en herstel zijn ook belangrijke factoren. Lees er meer over op onze themapagina Fysieke belasting.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.