Vergeet jezelf niet als je zorgt
Voor het eerst in vijf jaar gaan jij en je collega’s minder vaak naar de fysiotherapeut en psychisch hulpverlener. Goed nieuws? Nee, integendeel. Want het gaat helemaal niet beter met jullie gezondheid blijkt uit hetzelfde onderzoek. Er zijn duidelijk meer klachten en ziekmeldingen.
Wat is er aan de hand?
Hoe komt het dat mensen die in de zorg werken minder vaak hulp zoeken bij een zorgverlener terwijl er wel meer gezondheidsklachten zijn en verzuim is? Eén uitleg is dat sinds het uitbreken van corona veel zorgorganisaties hun medewerkers psychische hulp zijn gaan aanbieden. Maar dit verklaart de daling van jullie zorggebruik voor slechts een klein deel. De voornaamste reden is dat nogal wat zorgmedewerkers zorg mijden. Daar zijn grote risico’s aan verbonden. Je klachten kunnen verergeren en meer collega’s dreigen door ziekte uit te vallen.
De impact van corona als je werkt in de zorg
- 1 op de 5 zorgmedewerkers is het afgelopen jaar besmet geweest met corona.
- bijna de helft van de besmette zorgmedewerkers heeft ook na 3 maanden nog klachten. Dit is een kwart meer dan het landelijk gemiddelde van 37%.
- 8 op de 10 zorgmedewerkers piekeren over corona.
De invloed van een werkgever die jou goed ondersteunt
83% van alle zorgmedewerkers krijgt hulp van hun werkgever als corona het werk psychisch erg zwaar maakt. Wat voor hulp krijgen ze zoal?
- 33% individuele psychologische hulp.
- 23% bedrijfsopvangteam.
- 12% intervisiebijeenkomsten.
- 11% e-health.
Hulp is belangrijk
- medewerkers waarderen hun algemene gezondheid en werkvermogen beter.
- zij zijn minder lichamelijk en emotioneel uitgeput.
- ze slapen beter.
- ze zijn minder vaak ziek.
- ze hebben veel meer energie.
Zo kan je werkgever helpen
Je leidinggevende en werkgever kunnen je helpen. Misschien wel meer dan jij denkt. De twee belangrijkste manieren waarop een organisatie positieve invloed uitoefent op de gezondheid van haar medewerkers zijn:
- Aanmoedigen van persoonlijk leiderschap. Het creëren van een werkomgeving waarin jij en je collega’s zeggenschap en verantwoordelijkheid met elkaar delen.
- Zorgen voor een gezond en veilig organisatieklimaat. Daardoor merk jij dat er veel aandacht en prioriteit is voor jouw gezondheid. En ook voor je veiligheid en welzijn.
Wil je hiermee aan de slag? Breng onze training InDialoog onder de aandacht van jouw leidinggevende
Soorten klachten
Gezond werken in de zorg is sinds jaar en dag een aandachtspunt. En corona heeft het er niet eenvoudiger op gemaakt om gezond je werk te blijven doen. Je collega’s van het IZZ Ledenpanel voelden dit vorig jaar ook:
- 75% had last gehad van de spieren of gewrichten
- 30% kampte met psychische klachten
Zo voelen zorgmedewerkers zich
- 1 op de 7 zorgmedewerkers voelt zich vaak of altijd emotioneel uitgeput door het werk
- 1 op de 7 zorgmedewerkers voelt zich vaak of altijd lichamelijk uitgeput door het werk
- bijna 1 op de 4 zorgmedewerkers heeft last van een onrustige of gestoorde slaap
- 7 op de 10 zorgmedewerkers voelt – ondanks het zware werk – veel energie en betrokkenheid
Drempel bij hulp zoeken
Toch bezocht van beide groepen slechts de helft een zorgverlener. Maar waarom zijn veel collega’s met hun fysieke en mentale pijntjes blijven lopen? Vooral corona wierp tal van drempels op:
- minder aanbod van zorg.
- een gesloten praktijk.
- liever geen digitaal consult.
- angst voor een coronabesmetting.
Zorgmedewerkers gebruiken minder zorg
Collega’s zitten ziek thuis
Je hoort regelmatig de schrijnende cijfers over uitval in zorgteams. Bijna 1 op de 4 mensen met een baan in de zorg bleef vorig jaar door lichamelijke of geestelijke gezondheidsklachten thuis! Gemiddeld zijn zij 14 dagen afwezig. Volgens veel medewerkers zijn hun klachten (deels) voortgekomen of verergerd door hun werk.
Blijf niet rondlopen met klachten
Beter is het om klachten aan te pakken of nog beter: te voorkomen. De eerste zet hiervoor moet van jezelf komen. Zeker als het om jouw gezondheid gaat heb jij de regie! Maar helemaal alleen staan jij en je collega’s er niet voor. Er is namelijk veel hulp beschikbaar. IZZ helpt je op veel verschillende manieren. Van een op jouw werk afgestemde zorgverzekering tot tal van praktische tips. Denk bijvoorbeeld aan de handzame hulpgids 12 keer goed voor jezelf zorgen of het webinar Zelfvertrouwen.
Monitor Gezond werken in de Zorg
De cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit de IZZ Monitor Gezond werken in de zorg 2021. De Monitor is een jaarlijks terugkerend vragenlijstonderzoek in samenwerking met Universiteit Utrecht. Ruim achtduizend zorgmedewerkers deden mee in 2021.