Nieuws

IZZ breidt Eigen risico compensatie uit met PTSS na agressie

Zorgmedewerkers met de collectieve IZZ Zorgverzekering krijgen vanaf 2024 het verplichte eigen risico vergoed van zorgkosten voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgelopen na agressie of geweld op het werk in de zorg. Dit is een aanvulling op de Eigen risico compensatie bij (post-)covid.

Beeld erc


Zorgmedewerkers krijgen steeds vaker te maken met verbale en fysieke agressie op de werkvloer. De stress die hiermee gepaard gaat, kan op de lange termijn leiden tot PTSS. Specialistische hulp is in sommige gevallen noodzakelijk, maar over deze hulp betaal je het eigen risico van 385 euro. Roland Kip, directeur van Stichting IZZ: “We merken dat de maatschappij verruwt. Dat zien we terug in het aantal agressie-incidenten in de zorgsector. Agressie is te vinden onder patiënten, cliënten, familie of omstanders bij bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Nog té vaak worden deze incidenten afgedaan als iets wat ‘erbij hoort’. Dat vinden wij absoluut niet het geval en daarom komen wij zorgmedewerkers tegemoet."

Op tijd aan de bel trekken

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de ERC is dat je melding maakt van de agressie. Het liefst zien we dat zorgmedewerkers aangifte doen, zodat de daders niet ongestraft hun gang kunnen gaan, maar deze meldingen blijven vaak uit. Daarom willen we zorgmedewerkers stimuleren om aan de bel te trekken na een agressie-incident.

Preventieve werking

"Door de meldingen en aangiftes hopen we dat agressie tegen zorgmedewerkers wordt ingedamd. Het aantal incidenten tegen ambulancepersoneel, in jeugdzorg, in ggz-instellingen, in gehandicaptenzorg, in thuis- en verpleeghuiszorg, maar ook in ziekenhuizen neemt helaas nog altijd toe. Wanneer er direct consequenties zitten aan agressie tegen zorgmedewerkers denken daders hopelijk twee keer na voordat ze hen fysiek of verbaal aanvallen”, aldus Kip.

Vertrouwen in leden

De ERC is bedoeld voor zorgmedewerkers, in loondienst of als ZZP’er, met een collectieve IZZ Zorgverzekering door VGZ of CZ. PTSS komt vaker voor onder bepaalde beroepsgroepen, waaronder zorgmedewerkers. Dat een direct verband tussen PTSS-diagnoses en agressie op de werkvloer moeilijk te bewijzen is, neemt IZZ voor lief. Kip: “Wij vertrouwen onze leden en vinden het meer dan terecht dat zij bij een PTSS-diagnose in aanmerking komen voor de ERC. De compensatie is overigens geen vergoeding uit de zorgverzekering. Wij betalen de regeling uit onze spaarpot voor calamiteiten.”

Compensatie post covid

De Eigen risico compensatie bij (post-)covid blijft ook bestaan. Tot nu toe heeft IZZ 2.100 compensaties uitgekeerd. Gelukkig is covid nu beheersbaar, maar een kleine groep medewerkers heeft nog steeds te maken met postcovidklachten. Daarom zetten wij de ERC óók voor hen door.”

 

Aanvragen Eigen risico compensatie

Werk je in de zorg en heb je de IZZ Zorgverzekering door CZ of VGZ, dan kun je  de Eigen risico compensatie voor PTSS of post covid aanvragen.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!