Ledenvoordeel

IZZ Beweeg je Beter

afbeelding app
Gratis voor IZZ-leden

 

Opzoek naar het ledenvoordeel Bambook notitieboek? Klik dan hier!

 

IZZ Beweeg je Beter helpt bij herstel van (lage) rug, nek- en schouderklachten, post-covid en bij artrose. De app bevat herstelprogramma’s met oefeningen en tips, gemaakt door fysiotherapeuten en medisch specialisten. Zie het als extra hulp van IZZ bij je herstel. 

Lichamelijke klachten horen niet bij het werk in de zorg. Ook al kan je werk veeleisend zijn. Hoe je met de fysieke belasting van je werk omgaat, heb je zelf in de hand. Niet alleen door gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen. Rust en herstel zijn ook belangrijke factoren.

De app helpt je bij de volgende klachten:

Rug-, nek- en schouderklachten

Veel zorgmedewerkers hebben lichamelijk belastend werk. Zoals zwaar tillen, veel bukken of vaak in dezelfde houding werken. Best een uitdaging om daar geen lichamelijke klachten door te krijgen. We zien dan ook vaak dat zorgmedewerkers (lage)rug, nek- en schouderklachten hebben. Je vindt in de app verschillende oefeningen om aan deze klachten te werken. Heb je langer dan acht weken last van fysieke klachten, zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij de (arbeids)fysiotherapeut.

Artrose

Anders dan bij andere lichamelijke klachten, kun je niet herstellen van artrose. Wel kun je gelukkig de klachten verminderen en de snelheid van de verslechtering afremmen. Daar krijg je in de Beweeg je Beter app een handig programma met oefeningen voor. Orthopedisch chirurg Hugo van der Veen werkte mee aan de uitbreiding van de app: "Maak een gewoonte van de oefeningen." 

Lees het hele interview met Hugo

Post covid

1 op de 8 Nederlanders houdt klachten na een covidbesmetting, bij zorgmedewerkers is dat zelfs 1 op de 3.Met de app kun je in je eigen tempo werken aan het herstel bij lichte post-covidklachten. In de app kun je kiezen uit verschillende aandachtsgebieden, zoals concentratie en geheugen, slaap of je stem. Er is ook een algemeen basisprogramma dat je kunt volgen. Bij gebruik van de app is het vooral belangrijk om je grenzen goed te bewaken. Stop als je denkt dat je nog wel even door kan.

Revalidatiearts Maikel Siebrecht begeleidt patiënten met langdurige covidklachten en werkte mee aan de app. Hij legt in een interview met RTV Noord uit dat één van de belangrijke oorzaken waarschijnlijk ‘ontregeling’ van het zenuwstelsel is: Hierdoor zijn processen die automatisch zouden moeten gaan, zoals je hartslag of reactie van spieren, in de war. Activiteiten vragen veel meer bewuste controle en daardoor ook veel meer energie. Een korte wandeling kan aanvoelen als een marathon. Die ontregeling neemt toe bij te weinig prikkels, maar ook bij te veel. Siebrecht: 'Door een activiteit wel te doen, maar niet te lang of te zwaar, ervaart je lichaam een succes. Die successen helpen om je lijf weer in te regelen. Dat is dus constant balanceren tussen wat wel en niet kan.'

Lees ook het interview met longarts Jolanda: Zo werk je aan je herstel van post-covid
 

Speciaal voor IZZ-leden

Dit ledenvoordeel is voor iedereen in zorg en welzijn. Sluit je gratis aan bij IZZ, het grootste collectief in zorg en welzijn en profiteer direct van het voordeel. Meld je nu aan.

Ben je al lid van IZZ, (log in en) ga verder met bestellen.

 

Log in om gebruik te maken van dit ledenvoordeel

Inloggen