Artikel

Arbeidsfysio: klachten door het werk oplossen op het werk

Een arbeidsfysiotherapeut kijkt naar je werkomstandigheden bij het zoeken naar een oplossing voor fysieke klachten. En is een psychische klacht niet de oorzaak van die vervelende rugpijn? Het hoort niet bij het werk!

Illustratie Arbeidsfysio

Een stelregel is dat het natuurlijke herstelproces van spieren en pezen zes tot acht weken in beslag neemt. Heb je langer dan acht weken last van fysieke klachten, zoek dan hulp. Denk je dat de klacht door het werk komt of je werk beïnvloedt, ga dan naar een arbeidsfysiotherapeut. De arbeidsfysiotherapeut zoekt naar de werk- en privéfactoren die het herstel belemmeren.

Driegesprek met leidinggevende

De arbeidsfysiotherapeut onderzoekt niet alleen naar je werkplek. Een belangrijk onderdeel van de therapie is ook het driegesprek tussen medewerker, arbeidsfysiotherapeut en leidinggevende over de belemmerende aspecten op het werk. Niet iedere medewerker vindt de aanwezigheid van de leidinggevende prettig. Maar dit leidt juist tot meer begrip. Is de oorzaak duidelijk, dan is een oplossing makkelijker gevonden.

Psychische klachten leiden tot fysieke klachten

Uit promotie onderzoek van Babette Bronkhorst blijkt ook het verband tussen fysieke  en psychische klachten. Babette: ‘Mijn onderzoek maakte duidelijk dat zorgmedewerkers met psychische klachten niet vlug naar een zorgverlener stappen. Dat doen ze pas als ze hierdoor ook lichamelijke klachten krijgen. En dan zie je ook dat de klachten tot meer zorggebruik leiden.

Het hoort niet bij het werk

Waarom zorgmedewerkers pas hulp zoeken bij lichamelijke klachten? Waarschijnlijk omdat er een taboe rust op geestelijke klachten. Het voelt als een grote stap om daarmee naar de psycholoog of huisarts te gaan. Veel groter dan als het om een fysieke klacht zou gaan. Vaak wordt de ernst van een psychische klacht ook niet ingezien. Het is een houding van: het hoort bij het werk. Nog zo’n opvatting is dat de zorg voor je cliënt altijd voorgaat.’

Klachten? Kom in actie!

  1. Blijf niet doorwerken met psychische klachten maar bespreek ze met je huisarts.
  2. Zoek hulp als een lichamelijke klacht langer dan acht weken duurt.
  3. Denk je dat een lichamelijke klacht door het werk komt of je werk beïnvloedt? Ga dan bij voorkeur naar een arbeidsfysiotherapeut. 
     

Arbeidsfysiotherapie in de verzekering

In de aanvullende verzekeringen CZ Zorg voor de Zorg (Compleet) en VGZ Zorg voor de Zorg heb je recht op een vergoeding voor intake arbeidsfysiotherapie. Kijk voor meer informatie op het vergoedingenoverzicht.