Fysieke belasting

Lichamelijke klachten horen niet bij het werk. Ook al is je werk in de zorg veeleisend. Hoe je met de fysieke belasting van je werk omgaat, heb je zelf in de hand. Niet alleen door gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen. Rust en herstel zijn ook belangrijke factoren.

Wat je moet weten over fysieke belasting

We gaan vaker naar de fysio

Ieder jaar gaan zorgmedewerkers vaker naar een fysiotherapeut of psychische zorgverlener. Er zijn wel verschillen per regio. Zorgmedewerkers in de regio Utrecht nemen de meeste fysiotherapie af (49,3%). In Drenthe, Zuid-Holland en Zeeland is het gebruik van fysiotherapie het laagst. Dat blijkt uit het IZZ-onderzoek naar het zorggebruik onder zorgmedewerkers. Steeds duidelijker wordt ook de link tussen mentale en lichamelijke klachten.

Hoe is het met jouw fysieke belasting?

Heb je langer dan acht weken last van fysieke klachten, zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij de fysiotherapeut of arbeidsfysiotherapeut. Die kijkt ook naar de situatie op je werk. Bij de IZZ Zorgverzekering uitgevoerd door VGZ of CZ kun je kiezen voor een ruime dekking van (arbeids)fysiotherapie.