Nieuws

Hoe TOP werk jij? Pak je lichamelijke belasting aan!

Wist je dat 2 op de 5 werknemers in Nederland te maken heeft met lichamelijk belastend werk? De zorgsector hoort daar zeker bij. Denk aan te zwaar tillen en veel bukken. 

In totaal lijden 460.000 werknemers daardoor aan een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Dat zorgt voor veel persoonlijk leed, ziekteverzuim en soms zelfs arbeidsongeschiktheid. Met de campagne: 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!' vraagt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aandacht voor de preventie van lichamelijke belasting op de werkvloer. Zowel bij werkgevers als medewerkers. IZZ is een van de campagnepartners van 'Hoe TOP werk jij? Omdat preventie van lichamelijke belasting binnen de zorg (en ook daarbuiten) van groot belang is.

 

Hoe TOP werk jij?

TOP staat voor:

  • De T staat voor technische maatregelen. Kijk eerst met welke technische maatregelen je gezonder kunt werken. Denk aan hulpmiddelen om het werk lichter te maken, zoals een tillift.
  • Als dat niet kan of niet genoeg is, kijkt je naar de O van organisatorische maatregelen. Kun je bijvoorbeeld met collega’s regelmatig van taken wisselen of vaker pauze nemen?
  • Kan dat ook niet of is het niet voldoende? Dan kijk je naar de P van persoonsgebonden maatregelen. Denk aan individuele adviezen of maatregelen zodat jij je werk in een betere houding kunnen uitvoeren. Kun je bijvoorbeeld een voorlichting of training over lichamelijke belasting krijgen van je werkgever of leidinggevende?

 

Wat kun je zelf doen tegen lichamelijke overbelasting?

Wil jij als werknemer weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? En wat je vervolgens kunt doen om het te voorkomen? Op de site “Hoe TOP werk jij?” kun je je eigen lichamelijke belasting in kaart brengen en vind je hulpmiddelen en tips om het verminderen van je lichamelijke belasting bespreekbaar te maken bij je werkgever.

Als werkgever aan de slag met het voorkomen van lichamelijke overbelasting?

Op de site “Hoe TOP werk jij?” vind je een stappenplan en handige toolkit met gratis instrumenten die helpen bij het beoordelen en verminderen van de lichamelijke belasting op de werkvloer.