Dit is de overgang
Wat is de overgang, hoe herken je symptomen en welke gevolgen heeft de overgang op jou, mentaal maar ook fysiek? En wat doe je als de overgang je werk in de zorg beïnvloedt?
Wat is de overgang?
Rond je 35e daalt je hoeveelheid oestrogeen en rond de 40 - 45 jaar begint de overgang. Dat is misschien al eerder dan je dacht. De overgang begint al ruim vóór de menopauze (een jaar na de laatste menstruatie). Tegen je 50e raken de eitjes die je met de geboorte hebt meegekregen op. Daarmee vermindert de productie van het hormoon oestrogeen en verandert ook de hormoonspiegel fors. Dat is wennen voor je lichaam én je hoofd. Gemiddeld duurt de overgang tussen de 2 en de 10 jaar.
Hoe weet je of je in de overgang ben?
Ben je rond de 45 jaar? Dan zit je zeer waarschijnlijk in de overgang, of je er nu wat van merkt of niet. Het kan ook gewoon nog zo zijn dat je menstrueert. Als je (vage) klachten hebt, is het goed om hiermee naar de huisarts te gaan. Ook als de klachten niet zo hinderlijk zijn. Je kunt de huisarts vragen om de “Greene Scale”. Deze gevalideerde vragenlijst geeft je inzicht in je overgangssymptomen. Heb je last van hevige bloedingen? Ga zeker naar de huisarts! Er kunnen andere oorzaken zijn dan de overgang.
Wat zijn de symptomen van de overgang?
De overgang kent wel zeventig klachten. Iedere vrouw kampt met andere symptomen, en ook de mate waarin deze optreden is voor iedereen anders. 28% van de vrouwen voelt niets van de overgang, terwijl 18% echt ernstige klachten ervaart
- In het begin van de overgang ervaren vrouwen vaak: opgeblazen gevoel, gespannen borsten, heftige menstruaties, moeheid, kort lontje, down gevoel en zichzelf niet herkennen.
- Net voor de menopauze (gemiddeld rond de 51 jaar) ervaren vrouwen opvliegers, heftige bloedingen, onregelmatige ongesteldheid, moeheid, last van de spieren en gewrichten, kort lontje en down zijn.
- De symptomen na de menopauze kenmerken zich door: opvliegers, droge slijmvliezen, moeheid, last van spieren en gewrichten, stemmingswisselingen, down zijn en libidoverlies.
- Andere symptomen die vrouwen ook ervaren gedurende de overgang zijn: nachtzweten, tintelende benen, trage stofwisseling, gewichtstoename, concentratieverlies, geheugenverlies, huilbuien, prikkelbaarheid, angst- en paniekaanvallen.
Tijdens de overgang maken de eierstokken steeds minder oestrogeen aan. Omdat oestrogeen óók een beschermende functie heeft, word je kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Laat dus regelmatig je bloeddruk en je cholesterol meten. Ook is het zinvol om je leefstijl af te stemmen op deze nieuwe fase: beweeg genoeg, eet minder en gezond, stop met roken en zoek ontspanning.
Welke invloed heeft de overgang op je werk in de zorg?
Uit onze Monitor Gezond werken in de zorg blijkt dat vrouwen in de overgang meer druk ervaren op het werk. 40% van de deelnemers aan het IZZ-ledenpanelonderzoek zegt dat de overgang impact heeft op het werk. Zo voelen ze zich vaker uitgeput, minder gezond en vinden ze dat ze minder aankunnen. Toch zijn ze niet vaker of langer ziek dan anderen. Als ze zich ziek melden, dan geven ze hier wel vaker werkgerelateerde klachten bij aan. Maar, de bevlogenheid wordt er niet minder van: ze zijn veelal blij met hun baan en hebben een groot hart voor de zorg!
Praat erover
Het beste dat je kunt doen als de overgang je werk in de zorg beïnvloedt, is om er over te praten. We zien nog te vaak dat dit onderwerp als taboe wordt gezien. Zorgmedewerkers willen collega's en leidinggevenden niet lastig vallen met privéproblemen. Maar zodra een privésituatie invloed heeft op je functioneren, hebben alle betrokkenen baat bij een goed gesprek.
Lees meer tips over hoe je omgaat met de overgang op je werk: In de overgang? 8 tips voor zorgmedewerkers
Meer hulp bij het omgaan met de overgang
- Vanuit het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket van de IZZ Zorgverzekering ontvang je een vergoeding voor de overgangsconsulent. Meer informatie
- Volg de mirro module Krachtig door de overgang, speciaal voor IZZ-leden
Bronnen: IZZ Monitor Gezond werken in de zorg, IZZ-ledenpanelonderzoek, stichting Vuurvrouw en kennisorganisatie OVER!
De overgang de baas in drie stappen
Ervaar jij klachten die met de overgang te maken (kunnen) hebben. Of wil je je alvast voorbereiden op de overgang. We hebben een eenvoudig stappenplan opgesteld waarmee je in drie stappen de overgang de baas blijft. En gezond je werk in de zorg kunt blijven doen.
1. Lees over de overgang
2. Praat over de overgang
3. Kom in actie
Downloads
Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief
Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in de zorg in jouw mailbox!
- Tips van experts over jouw gezondheid
- Ervaringsverhalen uit de zorg
- Mooie kortingsacties voor IZZ-leden