Persoonlijk verhaal

Als je alles verliest door covid

Annelies Bos is al drie jaar ziek door covid. Ze verloor haar gezondheid, haar werk als gynaecoloog, haar sociale leven. Ze blijft hoop houden op herstel. Haar stichting Long Covid is een van haar lichtpuntjes.

Foto Annelies Bos

“Toen ik drie jaar geleden covid kreeg, was ik blij dat ik niet op de ic belandde. Maar vervolgens kreeg ik alsnog klachten waar niemand iets van wist, zoals benauwdheid, allerlei cognitieve klachten en spierpijn na iedere inspanning.” kijkt Annelies terug als we haar via de telefoon spreken. Het telefoongesprek is een van de drie dingen die ze vandaag doet. “Ik kan nu elke dag drie uur wat inplannen. De rest van de tijd moet ik rusten en slapen. Zo blijft mijn batterij groen tot oranje, en niet meer rood zoals ik me zo lang gevoeld heb.”

Van inspannen naar ontspannen

Want terugkijkend op de afgelopen drie jaar, zou ze nu wel een paar dingen anders doen. “Zo heb ik te lang geprobeerd om met inspanning te herstellen. Want als je niet beweegt, wordt het alleen maar erger, is de gedachte. Maar ik voelde me een wrak. Wilde 24 uur per dag in bed liggen. Totdat ik de knop omdraaide; van inspannen naar ontspannen. Yoga, meditatie en rusten in plaats van fysio en proberen conditie op te bouwen. Dat hielp. En ik had eerder moeten stoppen met werken. Maar gynaecologie is voor mij het allermooiste vak van de wereld. Dat geef je niet zomaar op. Je moet keuzes maken, dat heb ik ook wel geleerd.”

 

 

IZZ biedt steun bij (long) covidklachten

Annelies is een van de vele zorgmedewerkers die langdurige covidklachten hebben. Gemiddeld bijna een op de drie. IZZ heeft in het ledenpakket een aantal extra's opgenomen, speciaal voor deze grote groep zorgmedewerkers. Zoals de eigen risico compensatie en korting op het e-book Long covid zelfhulpgids. 

"Ik zit nu op 10 procent van wat ik ooit kon. Dat is al meer dan twee jaar geleden dus ik houd hoop”

Fasen van verlies

Zo doorliep Annelies allerlei fasen waarin ze steeds meer verloor. Niet alleen haar gezondheid, haar werk, en haar sociale leven, maar ook haar rol als moeder en als partner is veranderd. “En wat het nog gecompliceerder maakt” vertelt ze, “is dat er zoveel onzekerheid is, niemand weet nog wat het met je doet. Word ik ooit weer de oude Annelies of is het chronisch? Ik zit nu op 10 procent van wat ik ooit kon. Dat is al meer dan een jaar geleden dus ik houd hoop.”

Annelies richtte samen met Ellen Bark-Lindhout (links op de foto) stichting Long Covid op, om geld in te zamelen voor onderzoek

 

Stichting Long Covid

Een van de lichtpuntjes van Annelies is de stichting Long Covid die ze samen met goede vriendin en ondernemer Ellen Bark-Lindhout oprichtte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de oorzaken en behandeling van long covid. “Met dat geld brengen we onderzoekers samen en kunnen we onderzoek financieren. Mijn netwerk in de medische wereld en kennis van onderzoek komen daarbij hartstikke goed van pas. Dat kan ík doen. We krijgen donaties van particulieren en fondsen. Zo haalde een klas op een middelbare school geld op voor onze stichting omdat hun leraar long covid heeft. En iemand gaat namens een zieke zus een halve marathon lopen om geld op te halen voor de stichting. Daar word ik heel erg blij van.”

En zo houdt Annelies haar drive om beter te worden. Ook aan het einde van het telefoongesprek, hoor je haar levenslust door de telefoon. “Ik wil je graag nog een prachtige quote laten horen van  neuropsychiater en Auschwitz overlevende Victor Frankl,” besluit ze. “Those who have a ‘why’ to live, can bear with almost any ‘how’”. Annelies heeft die Why.

Zo steun je Annelies

De stichting van Annelies heeft als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor biomedisch onderzoek naar de oorzaken en behandeling van long covid. Met dit onderzoek willen ze patiënten meer uitzicht op een oplossing geven. Daarvoor is veel wetenschappelijk onderzoek en dus geld nodig. En dat is hard nodig, blijkt ook uit het NOS-bericht van 27 februari: Toekomst van longcovidonderzoek is onzeker.

Op de website van de stichting vind je meer informatie over hoe je kunt doneren.