Onderzoek

Nederland van slot maar werkdruk in zorg en welzijn blijft hoog

Nederland gaat weer van het slot, maar de werkdruk in zorg en welzijn blijft hoog. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM&CO en IZZ onder bijna 2.000 leden. 

 

Herkenbaar? Nederland komt weer op adem, maar in je werk in de zorg en welzijn zit nog weinig lucht. De helft van ondervraagden uit ons onderzoek vindt de werkdruk nu al hoog. 1 op de 3 denkt dat de werkdruk de komende periode alleen nog maar verder stijgt.

Hoge werkdruk en onvoldoende rust verstoren werk-privé balans

De hoge werkdruk heeft vooral invloed op de privé-werk balans en mentale fitheid. Andere zaken die veel invloed hebben op hoe medewerkers zich voelen zijn: onvoldoende rust nemen, het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn, het vervullen van privé-zorgtaken en emotioneel aangrijpende situaties. Daartegenover staat dat keuzevrijheid en een bewuste leefstijl in het werk een positieve impact hebben op de werkdruk.

Nog steeds zorgen om corona

Ook maken zorgmedewerkers zich nog steeds zorgen om corona. Een derde raakte besmet en een derde daarvan heeft daardoor langdurig klachten. Ook maakt de helft zich zorgen om de gezondheid van mensen in hun omgeving, 43% is meer bezorgd over de eigen gezondheid. 38% twijfelt door de pandemie of ze dit werk wel volhouden en 35% beleeft veel minder werkplezier.

Belangrijke rol voor werkgever 

We keken ook naar de rol van werkgever. Ondervraagden geven aan dat het uitspreken van waardering het belangrijkste ontwikkelpunt is. Ook vinden ze dat regelvrijheid en meer inspraak op de werkvloer helpen bij het verlagen van de werkdruk. Als het gaat om (langdurige) corona, ervaren medewerkers minder begrip en financiële steun van hun werkgever, vergeleken met andere sectoren. Bij werkgevers die wel hulp aanbieden, zien we een positief efect op de werkdruk.

Werkplezier ruim voldoende

Ondanks de hoge werkdruk, is het werkplezier van zorg- en welzijnsmedewerkers bijna hetzelfde als de rest van Nederland. Twee op de drie medewerkers geven werkplezier een ruime voldoende.

Waarom doen we dit onderzoek?

Alle onderzoeken van IZZ zijn gericht op gezond werken in de zorg. Samen met PGGM&CO zetten wij ons in voor een gezonde sector zorg en welzijn. Met de uitkomsten van dit onderzoek helpen we jou nog beter om gezond te blijven werken. Bekijk de download onderaan de pagina voor alle uitkomsten.

Hou de balans

Kijk voor inspirerende verhalen, tools en tips voor een goede balans tussen werk en privé op de pagina werk-privébalans. Doe de IZZ Zelfscreener voor inzicht in jouw energiegevers en -nemers.

 

Hou de balans

Kijk voor inspirerende verhalen, tools en tips voor een goede balans tussen werk en privé op de pagina werk-privébalans. Doe de IZZ Zelfscreener voor inzicht in jouw energiegevers en -nemers.

Downloads

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!