Foto Desiree van Kleef
De expert

Week van de Overgang: Coming out voor overgangsklachten

Desiree van Kleef, verpleegkundig overgangsconsulent

Desiree heeft ruim tien jaar ervaring als verpleegkundig overgangsconsulent. Ze heeft al meer dan 1.000 vrouwen in haar praktijk mogen ontvangen.

In de Week van de Overgang pleit verpleegkundig overgangsconsulent Desirée van Cleef voor meer communicatie over de overgang. Tussen collega’s en tussen werknemers en -gevers: “Werkgevers moeten zich veel meer verdiepen in vrouwen in de overgang. De overgang kan serieuze gevolgen hebben voor het functioneren.”

Waar gaat het mis in de praktijk?

“Eigenlijk gaat het al mis bij de menstruatie. Dat bespreken ook weinig vrouwen met collega’s en leidinggevenden. Laat staan de overgang. Terwijl je in beide fases in je leven klachten kunt hebben die je werk in de weg staan. Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen het vanuit zichzelf bespreekbaar maken. Onderling, maar ook met leidinggevenden. Wat je nu merkt, is dat vrouwen het onderwerp om allerlei redenen niet aankaarten en dan wordt het alleen maar erger. ‘Coming out’ dus. Oefenen met collega’s. Je kunt beginnen met elkaar te ondersteunen, dan is de stap naar de leidinggevende makkelijker gezet.”

 

"Maak het laagdrempelig. Alle vrouwen hebben met de overgang te maken"

Hoe stap je naar een leidinggevende met je verhaal?

“Als je besluit naar de leidinggevende te stappen, kun je bijvoorbeeld eerst vragen naar scholing  voor vrouwen in het algemeen. Maak het laagdrempelig voor jezelf. Alle vrouwen hebben met de overgang te maken. Vervolgens kun je het hebben over wat jou in je werk belemmert. Zo kun je stap voor stap het onderwerp steeds meer integreren. Waar loop je tegenaan? Wat zijn je klachten? Zoveel vrouwen, zoveel soorten klachten. Stel dat je slecht slaapt bijvoorbeeld, dan is het noodzakelijk om dit te bespreken en te kijken hoe je dit zou kunnen verbeteren. Probeer zelf ingangen te vinden. Het hoort bij de functie van de leidinggevende om de werknemer te ondersteunen om je werk goed te kunnen doen. Wees niet bang jezelf kwetsbaar op te stellen.”

Lees ook: De overgang de baas in 3 stappen

Waar kun je terecht voor specialistische hulp als je in de overgang bent?

“Er zijn menopauzepoli’s waar gynaecologen werken die gespecialiseerd zijn in de overgang. Ook zijn er verpleegkundig overgangsconsulenten, zoals ik, die kunnen helpen met betrouwbare informatie over de overgang en tips en teksten voor het gesprek met je leidinggevenden. Sommige vrouwen denken dat ze gek zijn geworden, dat ze de enige zijn met klachten. Ze voelen zich niet erkend en liggen nachten wakker maar praten er niet over. Gelukkig zijn er vrouwen als presentatrice Caroline Tensen die hierover spreken in de media en die laten zien dat ze niet alleen zijn. En gelukkig krijgt het onderwerp steeds meer aandacht, zoals nu in de Week van de Overgang.“

    Meer weten over de overgang?

    Bijna tweederde van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en de 60 jaar ervaart overgangsklachten. Weet jij voldoende over de overgang en de invloed ervan op jou(w werk)? Ontdek het op onze themapagina over de overgang.