Artikel

Maak je hoofd leeg

Druk zijn in je hoofd kost veel energie. Op zich is daar niets mis mee. Het wordt vaak pas vervelend als je gedachten ‘een loopje’ met je nemen en het steeds moeilijker wordt om je hoofd ‘leeg te maken’ en je aandacht te richten op dat waar je mee bezig wilt zijn. Tips om je hoofd leeg te maken.

1. Schrijf je hoofd leeg

Sta stil bij je gedachten door alles op te schrijven wat je op dat moment bezig houdt. Pak een notitieblok en schrijf op wat je dwarszit, waar je over piekert, je ideeën en alles wat je nog moet of wilt doen. Orden deze gedachten. Hoe je dit doet maakt niet uit. Zoek naar een manier die bij jou past. Wil je dit steeds sneller en beter kunnen? Sta dan regelmatig stil en pas dit toe. Je zult zien dat je steeds meer grip krijgt op je gedachten.

2. Beweeg

Een andere manier om je hoofd leeg te maken is door iets actiefs te doen. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor de geest. Zie je er tegenop? Probeer het zo leuk mogelijk te maken voor jezelf. Sport met muziek, sport buiten of zoek een maatje om samen te sporten. Je zult merken dat je met ‘een leeg hoofd’ thuis komt.

3. Stop!

We rennen heel wat af. Maar stoppen we voldoende? Leer te stoppen door met jezelf afspraken te maken. Denk van te voren na hoe lang je geconcentreerd aan een activiteit kunt werken. Is dit bijvoorbeeld 1 uur, zet de wekker en ga 1 uur aan de slag. Is de tijd voorbij, ga dan niet langer door. Zeg ook stop! tegen jezelf. Hoe vaker je dit toepast, hoe beter je lichaam en je brein leren om ‘te stoppen’.