Nieuws

Vinger aan de pols

Anja van ’t Klooster werkt al 21 jaar op de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Als coördinator van het Bedrijfsopvang Team (BOT) zweert ze bij collegiale opvang na een aangrijpende gebeurtenis.

‘Vroeger moest je zelf om hulp vragen, als je iets heftigs had meegemaakt. Nu staat het BOT-team klaar voor elke collega die een schokkende gebeurtenis heeft beleefd. Zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van drie reanimaties in een week. Als BOT-lid ga je het gesprek aan met je collega’s. En ook daarna houd je een vinger aan de pols. Je erkent wat zij meemaken en geeft tips: blijf bezig, zoek ontspanning en praat erover. 

'Ik neem waar wat er gebeurt, maar het uniform beschermt mij'

Als coördinator van het BOT-team stuur ik 120 medewerkers aan. Zij zijn getraind om collega’s te ondersteunen. Het is geweldig om te zien dat een sociaal netwerk van collega’s helpt om gezond te blijven! Ik heb veel kennis opgedaan over psychotrauma. Het is mijn taak maar vooral mijn passie om ervoor te zorgen dat mijn collega’s ongeschonden door hun werk komen. En dat ze niet vergeten hoe waardevol en mooi dat werk is. Zelf heb ik in al die jaren geleerd hoe ik me moet afschermen. Ik neem waar wat er gebeurt, maar het uniform beschermt mij. Natuurlijk sta ik weleens met tranen in mijn ogen. Dat mag, ik ben ook maar een mens.’

Zorg voor jezelf Community

De Zorg voor jezelf Community biedt een plek om met elkaar ervaringen uit te wisselen, tips te delen en elkaar vragen te stellen. Bijvoorbeeld over psychische belasting, maar ook andere thema's die te maken hebben met jouw eigen gezondheid en jouw werk in de zorg, komen aan bod. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het hoofdforum Vitaal door je loopbaan.