3 tips om een collega met overgangsklachten te steunen

Ken je een collega met overgangsklachten? Drie manieren om er voor haar te zijn:

afbeelding overgang collega

1. Bied hulp en toon initiatief

Handelt je collega minder snel en kordaat dan dat je van haar gewend bent? Probeer haar te ondersteunen of wat werk uit handen te nemen. Vrouwen met hormonale klachten vinden het vaak lastig om uit zichzelf aan te geven dat ze ergens moeite mee hebben, omdat ze zich schamen voor hun klachten.

2. Stel vragen

Ga je collega niet ontlopen of ontwijken als ze feller, chagrijniger of onverschilliger reageert dan anders. Vraag liever of er iets aan de hand is. Hormonale klachten zijn ongrijpbaar en zitten tegelijkertijd nog steeds wat in de taboesfeer. Door het te benoemen en mee te denken, haal je de druk van het onderwerp af. Daardoor zal je collega klachten ook makkelijker met jou bespreken. Dat is positief voor jullie werkrelatie.

3. Kijk uit met grapjes over hormonen of de overgang

‘Zozo, last van je hormonen?’ Het is snel geroepen als je collega wat geïrriteerd reageert, vergeetachtig is of in korte tijd wat kleine foutjes maakt. Maar grote kans dat dit grapje niet goed valt of dat zij zich niet gesteund voelt in haar klachten. Ze zal haar klachten voor zichzelf houden en dat komt de werksfeer niet ten goede.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!