De expert

Dit moet je weten over je hart

Je kunt je hart gebruiken om beter met stress om te gaan. Trainer Annemiek Grijpma van HeartMath legt uit hoe het werkt.

Foto Annemiek Grijpma

Annemiek Grijpma

Wist je dat je emoties zichtbaar zijn in je hartritme?”, begint Annemiek, GZ-psycholoog en hartcoherentie trainer bij HeartMath. “Ook stresshormonen hebben effect op je hartritme. Samen zorgen ze voor een snelle, oppervlakkige ademhaling en een gejaagd gevoel. Je hartritme heeft dan een heel grillig patroon.

De techniek van HeartMath komt er op neer dat je zorgt voor een rustige, gelijkmatige ademhaling. Omdat je ademhaling en je hartslag verbonden zijn, word je hartritme ook gelijkmatiger. Een gelijkmatig hartritme zorgt voor meer focus en betere prestaties.”

 

Geen tijd!

“Je kunt je hartritme controleren door op verschillende momenten op de dag aandacht te hebben voor je ademhaling. Even een paar minuten rustig en diep ademhalen. Gemiddeld is dat 5 seconden in en 5 seconden uit maar ik raad iedereen aan om op zoek te gaan naar zijn eigen hartritme. Vooral op gevoel, je hoeft het niet exact te tellen. Het heeft hetzelfde effect als meditatie, maar het grote verschil is dat je de techniek van HeartMath in een paar minuten kunt toepassen. Voor meditatie heb je simpelweg meer tijd nodig. En die tijd ontbreekt nou juist vaak in de zorg. Terwijl het in de zorg zo belangrijk is om kalm te blijven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor patiënten. Ik werk als psycholoog in de gehandicaptenzorg waar patiënten niet alles snappen. Als het jou dan lukt om de rust te bewaren, dan heeft dat ook veel impact op hen.”

afbeelding Kracht van je hart

Afbeelding: hartcoherentie

“Zuchten vind ik een supermooi mechanisme"

Lekker zuchten

“Zuchten vind ik bijvoorbeeld een supermooi mechanisme. Het wordt vaak als iets negatiefs gezien en dat is het juist niet. Je lichaam geeft met een zucht zelf aan dat je even rust moet nemen. Ik zeg dan juist altijd ‘plak er nog een paar zuchten aan vast. Want je herkent vast ook wel dat je zucht als je helemaal ontspannen bent. Op een terras in de zon bijvoorbeeld.”

Annemiek werkte zelf al jaren in de zorg toen ze de hartcoherentietraining van HeartMath ontdekte. “ Ik had niet meer zo veel plezier in mijn werk, omdat ik te weinig aandacht aan bewoners kon geven, te veel met randzaken bezig was. Heel herkenbaar voor veel zorgmedewerkers uiteraard. Toen ik zelf een training volgde, ging er meteen een lampje bij me branden. Als ik er zelf al zo veel baat bij hebt, hoe mooi zou het dan zijn als ik dit ook kan delen met mijn collega’s in de zorg? En nu geef ik dus heel veel trainingen in de zorg.”

Voor IZZ-leden: online training Meer veerkracht, minder stress

Wil jij ook de kracht van je hart meer gebruiken? En een rustiger lijf en meer grip op je gedachten en emoties? Volg dan de online training Meer veerkracht, minder stress van Heartmath. De focus ligt op je hart, ademhaling en zodoende minder stress in je lijf.

In drie modules laat Annemiek Grijpma zien 

  • Wat hartcoherentie is en hoe het werkt;
  • Hoe je stresspatronen via je lijf (in plaats van via je brein) kunt doorbreken;
  • Hoe je een betere hart-brein-communicatie kunt krijgen;
  • Hoe je gevoelens en emoties een plek kunt geven.

Dapper hart

Je hartritmevariabiliteit is dus een goede graadmeter voor je vitaliteit. Annemiek: “En met onze techniek kun je die heel eenvoudig trainen. Het is een kleine stap die je makkelijk kunt inpassen in je leven. Elke keer als je staat te wachten bijvoorbeeld. Op een patiënt die naar de wc moet, of op een computersysteem dat aan het opstarten is bijvoorbeeld. Gebruik die tijd om aandacht te geven aan je ademhaling. En daarna zet je ook weer makkelijker andere stapjes. Je wordt bijvoorbeeld sensitiever voor je slaap, beweging en je voedingspatroon. HeartMath heeft ook trainingen op dat gebied. Ik had laatst een zorgmedewerker in de training die ook de roosters maakte voor haar team. Dat gaf haar veel stress maar ze durfde de taak niet bij iemand anders neer te leggen. Op de tweede dag van de training vertelde ze trots dat ze dat nu wel had gedaan. Een dapper hart noem ik dat. Prachtig toch?”

En zo is het de missie van Annemiek om, samen met IZZ, alle medewerkers in de zorg de technieken van HeartMath aan te leren. “Voor minder stress en meer veerkracht. Weet je wat me nou het mooiste lijkt?”, besluit Annemiek enthousiast. “Als iedereen elke dag op het werk een adempauze neemt. Zoals rokers een paar keer per dag naar buiten lopen voor een rookpauze. Maar dan zonder die sigaret natuurlijk. Met zijn allen aan de gezonde adempauzes.”

 

Over HeartMath

HeartMath is uitvinder van hartcoherentie en zorgt al meer dan 30 jaar voor de wetenschappelijke onderbouwing van deze methode voor stress- en emotieregulatie. De methode wordt effectief ingezet in het bedrijfsleven, bij overheden, organisaties, zorginstellingen en door practitioners en zelfstandige trainers.

Meer van HeartMath

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!