Dit is een van de favorieten van gynaecoloog Dorenda van Dijken, co-auteur van het kookboek: "Je kunt niet jong genoeg beginnen met gezond oud worden. Gezonde voeding, zoals het mediterrane dieet, helpt daarbij enorm."


Papajasalade met peultjes, grote garnalen en limoen

Ingrediënten (hoofdgerecht, 4 personen)

  • 200 g peultjes
  • 100 g taugé
  • rasp van 2 schoongeboende (onbespoten) limoenen en sap van 3 limoenen
  • 7 el olijfolie
  • zout en peper
  • 12 à 16 grote garnalen, eventueel gepeld
  • 100 g groene blaadjes (waterkers, veldsla, rucola, postelein of spinazie)
  • 1 rijpe papaja (600 g vruchtvlees), in schijfjes of stukjes
  • 2 avocado’s, in schijfjes of stukjes
  • 2 lente-uitjes, in lucifers of ringetjes
  • 4 el munt, grof gesneden
  • 6 el basilicum, grof gesneden
  • 4 el pinda’s, geroosterd en grof gehakt

Bereiden (25 minuten)

1. Breng een pannetje water aan de kook en blancheer de peultjes 1 à 2 minuten tot ze beetgaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit het water en spoel koud af onder een stromende kraan.

2. Dompel de taugé 10 seconden in het kokende water, schep ze eruit en spoel koud af onder een stromende kraan.

3. Klop in een kommetje een dressing van limoenrasp en -sap, 5 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak.

4. Verhit een wok op hoog vuur tot hij loeiheet is. Schenk er de rest van de olijfolie in en roerbak de garnalen, in porties van 4 of 5 tegelijk, in ongeveer 2 minuten gaar.

5. Verdeel de groene blaadjes over 4 borden en verdeel hier de peultjes, papaja, avocado, lente-ui, munt en basilicum over. Besprenkel met de dressing en leg de garnalen erbovenop. Bestrooi met de pinda’s.