Artikel

8 tips voor gezonde mantelzorg

Ben jij naast zorgmedewerker ook mantelzorger? Wij helpen je graag om ook goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld met tips om het gesprek met je werkgever aan te gaan over de combinatie van werk en mantelzorg. En heb je al eens aan vervangende mantelzorg gedacht? 8 tips om voor jezelf te zorgen en tegelijkertijd die grote steun voor de ander te blijven.

Mantelzorg

1. Verdeel de zorg

De zorg hoeft echt niet alleen op jouw schouders neer te komen. Verdeel de taken onder familieleden (en vrienden). 

En ken je de app Hello24/7 al? Met deze app deel je de zorg met anderen en organiseer je snel extra helpende handjes. Zodat je er niet alleen voor staat. IZZ-leden ontvangen 15% op het gebruik van de app.

2. Praat erover op het werk

Wil je een passende oplossing om werk en mantelzorg beter te combineren? Ga in gesprek met je leidinggevende, collega’s, vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker. Overleg of je flexibel kunt werken of je rooster kunt aanpassen, zodat je bijvoorbeeld wekelijks met je zorgbehoevende partner naar de fysiotherapeut kunt gaan. Zo start je dit gesprek.

3. Let op je fysieke belasting

Als je mantelzorger bent is het extra belangrijk om je lichamelijke belasting zo veel mogelijk te verminderen. Volg dus de afspraken die daarover in je zorgorganisatie gemaakt zijn.

4. Schakel externe hulptroepen in

Een huishoudelijke hulp, een mantelzorgmakelaar voor ingewikkelde aanvragen, of een student om je vader gezelschap te houden. Check bij de gemeente, de zorgverzekeraar en je werkgever of zij kunnen bijdragen.

Foto mantelzorg Ad en vader

Ben je benieuwd hoe een andere mantelzorger in de zorg het gesprek met zijn werkgever is aangegaan? Ad vertelt hoe hij de eerste stap heeft gezet. 'Ik krijg alle ruimte die ik nodig heb om de zorg voor mijn vader te organiseren. Dat geeft enorm veel rust.' 

5. Zorg voor financiële ondersteuning

Misschien helpt het je als je financiële ondersteuning krijgt voor bijvoorbeeld parkeer- en reiskosten, woningaanpassing of extra huishoudelijke hulp. De gemeente kan je informeren over dit soort vergoedingen. Deze en meer praktische info vind je in de Wegwijzer Mantelzorg van MantelzorgNL.

6. Zorg voor overzicht

Behoefte aan overzicht in alle belangrijke gegevens van de personen aan wie je mantelzorg verleent? Met IZZ ledenvoordeel kun je de digitale organizer Mijn zaken op orde! met korting bestellen. 

In 12 maanden tijd mag je maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt opnemen als kortdurend zorgverlof.

7. Denk aan verlofregelingen 

Wat ook kan helpen, is gebruikmaken van de speciale verlofregelingen op je werk. Denk bijvoorbeeld eens aan kortdurend zorgverlof. In 12 maanden tijd mag je maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt opnemen als kortdurend zorgverlof.

Als je 24 uur per week werkt, heb je recht op maximaal 48 uur verlof. Je salaris wordt dan voor 70% doorbetaald. Langdurend zorgverlof is misschien ook een optie, al hoeft je werkgever je salaris dan niet door te betalen. Per 12 maanden heb je recht op maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt. In overleg met je werkgever kun je de verlofuren spreiden.

Op de website van MantelzorgNL lees je welke regelingen er zijn om werk en mantelzorg beter te combineren.

8. Maak gebruik van je aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket 

Heb je een aanvullend IZZ Zorg voor de Zorg-pakket? Dan heb je onder andere recht op vergoedingen voor vervangende mantelzorg.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!