Artikel

Waarom je de mantelzorg moet delen (en hoe)

Met Hello 24/7 bouwde Arthur Clement een app waarmee mantelzorgers de zorg makkelijk kunnen delen. En hij wil meer betekenen: “Veel mantelzorgers zijn zo druk met het regelen van zorg naast hun eigen leven en werk dat ze extra ondersteuning goed kunnen gebruiken."

Illustratie mantelzorger met veel taken IZZ Mantelzorg


Een paar jaar geleden zag Hello 24/7-oprichter Arthur Clement steeds meer mensen om zich heen die geconfronteerd werden met de zorg voor een ander. “Iedereen komt op een leeftijd dat je ouders bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Ik zag het in mijn vriendenkring.” En elke keer hoorde hij dat ze zich overvallen voelden door wat ze allemaal moesten regelen. Iedereen is druk met het gezin, werk, sociaal leven. Hoe pas je die extra zorg daar in?

Deel de zorg

Met een achtergrond in tech en IT was het niet verbazend dat Arthur op zoek ging naar digitale oplossingen Die bleken er nog niet te zijn. Waarop hij besloot een app te bouwen. Want wat vooral bleek uit de gesprekken die hij voerde, dat het helpt als je de zorg kunt delen. Arthur: “Mantelzorgen kun je niet alleen. Daar heb je meer mensen bij nodig. Met de Hello 24/7 app deel je alle zorg en regel je alles makkelijk samen. Van wie-gaat-wanneer-langs, tot snel een gezonde maaltijd bestellen en zelfs op afstand een oogje in het zeil houden.”

Lees ook het verhaal van Elies: Pak hulp met beide handen aan

 

8 tips voor gezonde mantelzorg

Van de zorg delen tot het regelen van financiële vergoedingen. We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Om goed voor jezelf te zorgen en tegelijkertijd die grote steun voor de ander te blijven.

Vriendin met gebroken been

En inmiddels maken duizenden mantelzorgers dankbaar gebruik van de app. Per account delen gemiddeld 4,5 personen de zorg voor een zieke ouder, hulpbehoevende buurman of vriendin met gebroken been. Want, zegt Arthur, “mantelzorg kan op heel veel verschillende manieren. Denk dus niet alleen aan je bejaarde vader of moeder maar ook iemand in je vriendenkring waar je tijdelijk even bij moet springen. Een vriendengroep kan met de app heel makkelijk afspreken wie een maaltijd brengt of naar het ziekenhuis rijdt.

Nationale Mantelzorgonderzoek

Samen met Senior Service en het lectoraat Relationele Zorg van de Haagse Hogeschool bracht Hello 24/7 net het Nationale Mantelzorgonderzoek naar buiten. De resultaten benadrukken de noodzaak van gerichte informatie voor mantelzorgers. Arthur licht toe: “Het is van groot belang dat er meer duidelijkheid en toegankelijkheid komt over de beschikbare regelingen en financiële ondersteuning, en dat er betere voorlichting wordt aangeboden om mantelzorgers te helpen bij het vervullen van hun taken.”

"Een landelijke aanpak, in samenwerking met de overheid, is hard nodig"

Extra ondersteuning

En zo wil 24/7 meer betekenen voor de door de vergrijzing alsmaar groeiende groep mantelzorgers. Arthur: “Veel mantelzorgers zijn zo druk met het regelen van zorg naast hun eigen leven en werk dat ze extra ondersteuning goed kunnen gebruiken. Laten we eerlijk zijn, mantelzorgers nemen veel werk uit handen en dat is ook nodig vanwege de werkdruk van de professionele zorg. Om aan de informatiehonger te voldoen, is op dit punt een landelijke aanpak, in samenwerking met de overheid, hard nodig."

Nu 15% korting op Hello 24/7

Wil je de mantelzorg makkelijker maken met de app Hello 24/7. IZZ-leden krijgen 15% korting op een abonnement. Je kunt kiezen uit een jaar- en maandabonnement.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!