Artikel

In de overgang? 8 tips voor zorgmedewerkers

Stemmingswisselingen, slaapproblemen en concentratieverlies. De overgang kan je flink in de weg zitten. Ook tijdens het werk. Acht tips om hier mee om te gaan. 

afbeelding praten over de overgang

1. Bespreek overgangsklachten met je leidinggevende

Je haalt daarmee druk bij jezelf weg. Mocht je onaardig reageren of minder goed presteren, dan kan je leidinggevende dit plaatsen. Ook kan je leidinggevende je helpen door werktaken anders te verdelen of je door te verwijzen naar bijvoorbeeld een bedrijfsarts.

2. Informeer je directe collega's over je overgangsklachten

Het is helemaal niet raar om je directe collega's te vertellen dat je in de overgang bent. Het hoort bij het leven. Veel mensen denken bij de overgang vooral aan opvliegers en weten niet welke klachten er nog meer bij kunnen horen. Vertel over jouw klachten. Doe het alleen niet in het “heetst van de strijd”, als je de hormonen door je lijf voelt razen. Kies een rustig moment.

En laat ook weten als je grapjes over de overgang niet op prijs stelt. Geef aan dat je je hierdoor niet serieus genomen voelt. Maar vat tegelijkertijd niet alle “lollige” opmerkingen persoonlijk op. 

3. Vraag een collega om hulp

Kosten bepaalde werkzaamheden je meer moeite dan normaal. Vraag een collega om even te helpen. Doe dat liefst een-op-een. Vraag je het in een groep, bijvoorbeeld tijdens de ochtendvergadering of in een teamoverleg, dan bestaat de kans dat niemand zich echt aangesproken voelt en er niets gebeurt.

4. Laat regelmatig weten hoe je je voelt

Praat over je gevoelens. Dat voorkomt dat het onderwerp een taboe wordt en dat je klachten gaat wegduwen.

 

5. Vraag collega's naar hun eigen ervaringen met hormonale klachten

Wist je dat meer dan 80% van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en 60 jaar overgangsklachten ervaart? Grote kans dus op herkenning. Fijn om te weten: dan voel jij je minder alleen en misschien kunnen jij en je collega elkaar tips geven. Stel de vraag ook eens aan een mannelijke collega. Misschien heeft hij thuis wel een partner met hormonale klachten en valt door jouw verhaal ook bij hem het kwartje. Daar hebben jij, hij en zijn partner baat bij.

6. Slechte dag? Geef dat aan het begin van de werkdag al aan

Collega's schieten je dan eerder te hulp. Ook begrijpen ze waar jouw prikkelbaarheid vandaan komt. Dit kan wrijving of conflicten voorkomen.

7. Zoek hulp bij arboverpleegkundige of bedrijfsarts

Loop je op het werk vast of tonen je leidinggevende of collega's weinig begrip? Vraag een gesprek aan met de bedrijfsarts of arboverpleegkundige. Zij zijn er óók voor hormonale klachten.

8. Erken je grenzen

Slaap je al weken slecht en merk je op een dag dat je echt niet scherp bent? Dan kan het verstandig zijn je ziek te melden in plaats van door te bikkelen. “Doorbikkelen” is namelijk niet altijd verantwoord.