Artikel

7 tips om lekker te slapen

Iedereen ligt weleens wakker. Dat is helemaal niet erg. Wel als het structureel is. Om dat te voorkomen, kun je je zelf goede gewoontes aanleren. Gewoontes die voor een goede nachtrust zorgen. We zetten er een aantal op een rij voor je.

1. Ga op vaste tijden naar bed

Houd zoveel mogelijk een vast ritme aan. Daar houdt je lichaam van. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Een mens heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap nodig dus de rekensom is makkelijk.

2. Overdag daglicht en beweging helpt ’s nachts om te slapen

Overdag kun je ook al dingen doen om ’s avonds beter in slaap te komen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende beweging en daglicht.

3. ‘Schakel terug’ voordat je gaat slapen

Om snel in slaap te vallen kun je het beste minimaal een uur voordat je gaat slapen je activiteiten afbouwen. Zet je schermen op tijd uit en probeer niet te laat nog te sporten. En wist je dat intensieve gesprekken je ook uit je slaap kunnen houden? Deze activiteiten maken je lichaam juist alert. Kies dus liever voor een warm bad, meditatie, een boek of een korte wandeling.

4. Maak een paradijs van je slaapkamer

Zorg dat je slaapkamer donker, schoon en rustig is. Let ook op de temperatuur en ventilatie. Om optimaal te herstellen, daalt je lichaamstemperatuur ’s nachts. Zorg daarom dat je kamer lekker fris is. Maak ’s ochtends ook altijd je bed op. Sla (eerst) je dekbed terug zodat je matras goed kan luchten. Zo begin je de dag opgeruimd en is het een stuk uitnodigender om er ’s avonds weer lekker in te kruipen.

5. Parkeer voor het slapen je gedachten op papier

Wanneer je nog druk in je hoofd bent, val je moeilijker in slaap of slaap je onrustig. Roep je hoofd ‘een halt’ toe door je gedachten van je af te schrijven. Doe dit bij voorkeur even vóórdat je daadwerkelijk wilt gaan slapen.

6. Let op wat je eet en drinkt ’s avonds

Je weet ongetwijfeld dat koffie en andere drankjes met cafeïne je wakker kunnen houden. Door de cafeïne blijf je alerter, de een is daar gevoeliger voor dan de ander. Alcohol zorgt er wel voor dat je makkelijker in slaap valt maar je slaapt er ook onrustiger door. Laat deze dranken eens 14 dagen staan en kijk of je zo beter slaapt (en wakker wordt). Voor voeding geldt dat zware maaltijden veel energie kosten om te verwerken. Dat helpt niet bij het in slaap vallen. Dus eet op tijd of neem een lichtere maaltijd.

7. Accepteer dat je wakker ligt

En ben je ’s nachts toch wakker? Probeer je vooral niet druk te maken, ga niet de strijd aan met de slaap. Het is beter te accepteren dat je wakker ligt en te beseffen dat je wel aan het rusten bent!

 

Deze tips helpen je om beter te slapen. Het zijn kleine verbeteringen die bij elkaar op lange termijn effect kunnen hebben. Heb je echt klinische slaapproblemen, dan helpt die beker warme melk of dat warme bed waarschijnlijk niet. Check het IZZ stappenplan om de oorzaken van jouw slaapproblemen aan te pakken.

 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!