Aan de slag

Vier tips voor meer veerkracht

Veerkracht is het vermogen om met tegenslagen om te gaan. Net als spierkracht, kun je jezelf hierin trainen. Vier tips voor meer veerkracht.

 Veerkracht in de zorg: verende zorgmedwerkers


1. Leer jezelf een groei mindset aan

Veerkracht. Het vermogen om te herstellen en te groeien als het tegenzit. Onmisbaar in je werk in de zorgDe eerste tip om je veerkracht te trainen is het aanleren van een groei mind set. Pipi Langkous zei het zo mooi: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik wel kan”. Een typisch voorbeeld van een groeimindset. Je kunt jezelf altijd nieuwe vaardigheden aanleren en nieuwe kennis opdoen. Zie een tegenslag ook als een kans om te leren.

 

Leestip: Mindset van Carol Dweck

In het boek Mindset introduceert de bekende psychologe Carol Dweck van Stanford University de kracht van de mindset. Het zijn niet alleen onze vaardigheden en talenten die voor succes zorgen, maar ook de mindset die je hebt. Op basis van onderzoek maakt ze verschil tussen een statische en een op groei gerichte mindset. Dweck laat in het boek aansprekende voorbeelden zien hoe je met een groei mindset meer succes hebt. En hoe je die mindset kunt ontwikkelen. In je werk, in relaties, opvoeding en op het gebied van sport.

2. Praat over wat je meemaakt

Je team is belangrijk voor je veerkracht. Deel wat je meemaakt met je collega’s. Op je werk maar ook daarbuiten. Laat je collega’s bijvoorbeeld weten dat je mantelzorger bent. En andersom natuurlijk, vraag je collega’s hoe het met ze gaat. Het delen van gevoelens en hulp vragen aan anderen versterkt je veerkracht. Dat kunnen natuurlijk net zo goed familieleden en vrienden zijn. Een mens is nu eenmaal niet gemaakt om alleen te zijn.

3. Zorg voor jezelf

Onze favoriet. Zorgmedewerkers zorgen altijd voor anderen. En moeten er vaak even aan herinnerd worden ook voor zichzelf te zorgen. Dus bij deze nog een keer: Zet jezelf op de eerste plaats. Met gezonde zelfzorg verbeter je je fysieke en mentale fitheid. Voldoende lichaamsbeweging, slaap, gezond eten en ontspanning staan daarbij bovenaan. Begin je dag bijvoorbeeld altijd met een korte meditatie of wandeling. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.


Ook een goed idee: Drie minuten adempauze van Heartmath

4. Stel realistische doelen

Veerkracht betekent ook dat je je kunt aanpassen aan veranderde omstandigheden. En veranderen gaat het beste in kleine stappen. Deel je langetermijndoelen op in kleinere, haalbare stappen. Dit helpt je om een gevoel van controle en voortgang te behouden, zelfs wanneer je met tegenslagen te maken krijgt.

Kortom, je kunt aan je veerkracht werken. Door deze tips toe te passen, kun je steeds beter omgaan met tegenslagen en het hoofd bieden aan uitdagingen.

e-book Veerkracht voor de zorg