Artikel

Daarom is veerkracht belangrijk, in je werk in de zorg

Veerkracht is niet het vermijden van vervelende, lastige dingen. Het is juist het vermogen om te herstellen en te groeien als het tegenzit. Onmisbaar in je werk in de zorg.

Veerkracht in de zorg: medewerker


Veerkracht betekent dat je goed kunt omgaan met moeilijke situaties en stress, ook tijdens je werk. Het is een belangrijke eigenschap die je kan helpen om succesvol te zijn. Laten we eens kijken naar wat veerkracht op het werk is en hoe je het kunt ontwikkelen. Verschillende studies leggen een duidelijk verband tussen veerkracht en werkprestaties en welzijn. Medewerkers met hogere niveaus van veerkracht kunnen beter omgaan met stress, zich aanpassen aan veranderingen en hun productiviteit en werktevredenheid behouden.

Hoge werkdruk

Veerkracht helpt je om stress te verminderen en goed te presteren, zelfs als het moeilijk is. Een goede eigenschap, zeker als je in de zorg werkt. Hoge werkdruk, emotionele uitputting en een hoog verloop zijn helaas de actuele thema’s van werken in de zorg anno nu. Daarnaast maak je regelmatig ingrijpende gebeurtenissen mee en zijn we nog aan het bijkomen van de covidperiode. Bovendien is 1 op de 3 zorgmedewerkers belast met mantelzorgtaken, wat de hersteltijd na het werk beperkt.

 

Rozengeur en maneschijn

Veerkracht heb je nodig dus. Als je veerkrachtig bent, kun je problemen (op je werk) beter aanpakken. En elke keer als je problemen en tegenslagen aanpakt, werk je aan je veerkracht. Als je leven alleen maar uit rozengeur en maneschijn zou bestaan, kun je je veerkracht niet trainen.

Dit zijn de voordelen van veerkracht op het werk:

  • Beter werken: Je kunt goed blijven functioneren, zelfs als het druk is. Je blijft gefocust en bent in staat om met tegenslagen om te gaan.
  • Minder vaak ziek: Mensen die veerkrachtig zijn, worden minder vaak ziek.
  • Goede relaties: Veerkrachtige mensen kunnen goed omgaan met anderen, zelfs als er problemen zijn.
  • Betere mentale gezondheid: Veerkracht helpt om mentaal fit te blijven.

Nog meer veerkracht met het IZZ Ledenvoordeel

Met de IZZ Zorgverzekering door CZ of VGZ ben je ook lid van het IZZ ledencollectief. Hiermee krijg je mooie ledenvoordelen, zoals gratis trainingen en korting op producten. Een greep uit onze ledenvoordelen:
 

  • training Veerkracht van Mirro

In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst. Gratis met je IZZ Lidmaatschap. Lees meer
 

  • training Meer veerkracht, minder stress van Heartmath

In 3 online trainingen leer je hoe je je hart kunt inzetten voor minder stress? Hoe je de communicatie tussen je hart en hoofd kunt verbeteren. En hoe je door je hart je energie over de dag beter kunt verdelen. Gratis voor IZZ-leden. Lees meer

Activeer je lidmaatschap

Het IZZ lidmaatschap is voor iedereen met de IZZ Zorgverzekering. Activeer gratis jouw lidmaatschap en maak gebruik van alle ledenvoordelen.

 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

Ontvang nu gratis het e-book Veerkracht in de zorg

Speciaal voor alle zorgmedewerkers hebben we het handige e-book Veerkracht voor de zorg gemaakt. Hiermee kun je aan je mentale fitheid werken. Met tips, tools en verhalen.