Waarom een lunchpauze zo belangrijk is
Tijdens je werk geen tijd nemen voor een gezonde lunch. Een bekend probleem onder veel zorgmedewerkers. Maar hoe erg is dat? Marjolein Dubbers deelt haar kennis over voeding en beantwoordt drie prangende vragen.
1. Rustig en gezond lunchen: hoe doe je dat als je tijd beperkt is?
‘Ik heb een aantal tips:
- Vind jezelf belangrijk genoeg om voor te zorgen. Denk eraan: als jij omvalt, hebben ook patiënten en cliënten niets meer aan je.
- Neem een gezond lunchgerecht dat je écht lekker of bijzonder vindt: dat motiveert sneller om er even rustig voor te gaan zitten.
- Eet verder zo veel mogelijk vers en houd je bloedsuikerspiegel stabiel, neem eens zelfgemaakte soep mee in een thermoskan of een groene salade in een weckpot.
- Tot slot, lunch met een collega. Of kies een ‘lunchbuddy op afstand’: iemand met wie je lunchtips uitwisselt of die je af en toe een appje stuurt: “zorg je goed voor jezelf en denk je aan je lunch?” Zo blijf je alert op het belang van goed en gezond lunchen.’
2. Een gezonde lunchpauze overslaan op een werkdag: hoe schadelijk is dat?
‘Schiet de lunch er geregeld bij in, dan kun je daar wel last van krijgen. Als je jong bent, maar zeker als je ouder wordt. Bij vrouwen daalt vanaf hun 45e het progesteron- en oestrogeengehalte. Zij worden gevoeliger voor hormonale schommelingen. Wie gehaast luncht en van cliënt naar cliënt raast, maakt meer van het stresshormoon cortisol aan. Cortisol verdringt andere hormonen en verstoort de hormoonhuishouding. Je voelt je sneller opgebrand en opgefokt. Cortisol zet het lichaam bovendien aan tot vetopslag én versterkt de snackbehoefte. Dat alles werkt overgewicht in de hand. Iets soortgelijks gebeurt met insuline. Eet je veel koolhydraten, zoals brood, dan schiet je bloedsuikerspiegel en daarmee het insulinegehalte omhoog. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam energie kan halen uit je bloedsuikers. Daarna brengt insuline je bloedsuikerspiegel weer omlaag.
Bij een voortdurend hoge insulineproductie en een sterk schommelende bloedsuikerspiegel stopt je lichaam met het verbranden van vet. Daardoor krijg je klachten die kunnen lijken op overgangsklachten: stemmingswisselingen, lusteloosheid, overgewicht en een gevoel van watten in je hoofd.’
3. Krijgen mannen dezelfde klachten?
‘Een vrouw maakt in een maand meer hormoonschommelingen door dan mannen in hun hele leven. Wel daalt bij mannen die ouder worden het testosterongehalte. Daardoor worden ook zij gevoeliger voor stress, de opslag van buikvet en overgewicht. Ook mannen zijn daarom gebaat bij gevarieerd en “stressloos” lunchen.’
Verhoog je dagelijkse portie energie
Bijna iedereen wil meer energie maar vrijwel niemand weet hoe energie in het lichaam wordt aangemaakt. Hoe gaat dit proces en hoe kan je er zelf, liefst op een makkelijke manier, voor zorgen dat je méér energie krijgt? Marjolein Dubbers neemt je in het online programma Energieboost mee op voedingsreis. Met video's, recepten en tips op basis van eigen ervaringen, helpt ze jou op weg je dagelijkse portie energie te verhogen.