Blog

5 tips die ervoor zorgen dat jij je goede voornemens volhoudt

Goede voornemens. Vaak zijn ze zo gemaakt. Meer sporten, stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer aandacht besteden aan je vrienden en familie. Meer dan de helft van ons is na een half jaar zijn voornemens al weer vergeten. We vervallen snel weer in ons oude gedrag. Henrico van Roekel, promovendus en onderzoeker, geeft je 5 tips vanuit de gedragswetenschappen om je goede voornemens vast te kunnen houden. 

Het is weer januari. Je bent wellicht nog licht misselijk van de overdaad aan oliebollen. Overprikkeld van de vele Kerst of Oud en Nieuw-gerelateerde activiteiten. En hopelijk geniet je ook na van de mooiste tijd van het jaar.

Tot iemand je weer die ene vraag stelt: “En, nog goede voornemens?” Dat is meestal genoeg om je weer met beide benen op de grond te zetten. Je stamelt iets zoals “Euuhh, daar geloof ik niet zo in” of bedenkt snel een van je klassiekers zoals “Gezonder eten!” of “Meer genieten van het leven!”.

Tja, goede voornemens, het is zo makkelijk nog niet. Tegelijkertijd weten we uit onderzoek dat zo’n ‘nieuw begin’ wel degelijk werkt: een concrete en symbolische datum zoals 1 januari helpt in het behalen van doelen. Dat komt mede doordat het je helpt onderscheid te maken tussen de oude en nieuwe, vaak ook gezondere, versie van jezelf[1].

Maar hoe doe je dat nou, goede voornemens? Zijn er manieren die je helpen om deze goede voornemens ook vast te houden? Vanuit de gedragswetenschap geven we je graag vijf tips.

 

1. Wees realistisch

Het begint allemaal met het goede voornemen zelf. Laten we eerlijk zijn: als je nu een sporthater bent, dan is 7 keer per week sporten geen realistisch voornemen. Kies dus een doel wat wel realistisch is[2]. Alleen zo’n voornemen ga je daadwerkelijk kunnen vasthouden.

2. Maak het concreet

Goede voornemens zijn pas goed als ze concreet zijn. ‘Meer sporten’ is geen goed voornemen, omdat het te veel vragen oproept: hoeveel sporten? Wat voor sport? Wanneer? Werk je goede voornemen dus net zo lang uit totdat je een concrete afspraak met jezelf hebt.

Wat bedoel je met meer sporten? Misschien wel: 1 keer per week hardlopen. Wanneer ga je dat doen? Wellicht op de maandagavond om 9 uur. Blok je dit dan nu vast elke week in je agenda? Als je elke week een half uurtje van te voren een notificatie instelt, dan herinner je jezelf even aan je goede voornemen. Zo geef je jezelf een klein ‘nudge’ (duwtje) in de goede richting[3].

3. Bedenk consequenties

Wat gebeurt er als je goede voornemen wel of niet volhoudt? Onderzoek laat zien dat het helpt om stimuli in te zetten[4]. Dit kan natuurlijk een beloning zijn als je je goede voornemen volhoudt. Misschien trakteer je jezelf wel op een cadeautje als je je wekelijkse sportsessie 3 maanden hebt volgehouden.

Het kan ook werken om een consequentie te bedenken als je je niet aan je goede voornemen houdt. De website www.stickK.com is een tool, op gedragswetenschappelijke basis, die je hierbij kan helpen. Het idee: je zet een geldbedrag in op het halen van je goede voornemen. Haal je het niet? Dan gaat je geld naar een goed doel.

4. Betrek andere mensen

Een van de best werkende consequenties die je kan inzetten is andere mensen bij je goede voornemen betrekken. In de wetenschap noemen we dit het aangaan van een publieke verplichting[5]. Je maakt de afspraak niet alleen met jezelf, maar ook met anderen. Dit geeft je een extra nudge om je eraan te houden.

Vertel bijvoorbeeld een vriend of familielid over je goede voornemen, en vraag hen om er regelmatig bij je op terug te komen. Zoek een buddy die hetzelfde goede voornemen heeft, en houdt elkaar aan je goede voornemens. Of post je goede voornemen op social media.

5. Wees niet te streng voor jezelf

Je bent al heel goed bezig. Realiseer je daarom vooral ook dat iedereen wel eens een steekje laat vallen. Wees niet te streng voor jezelf als het een keertje niet lukt. Het risico van te streng voor jezelf zijn, is juist dat je hiermee te veel van jezelf vraagt[6]. Je goede voornemen is niet direct mislukt als je een keertje niet bent wezen sporten. Er is gewoon weer een volgend keer.

Op naar een gelukkiger en gezonder nieuwjaar!

 

Henrico van RoekelHenrico van Roekel is promovendus bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. In samenwerking met Stichting IZZ doet hij onderzoek naar het welzijn van zorgmedewerkers en hoe verschillende vormen van leiderschap hier invloed op hebben. Daarnaast is hij ook bestuurslid van de Vereniging voor Bestuurskunde.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!