Energiegevers en -vreters: zo zorg je voor balans
Speel jij weleens met de gedachte om van baan te veranderen? Dan kan het zijn dat je te veel dingen doet die energie vreten, en te weinig dingen die energie geven. Gelukkig kun je volgens onderzoeker Irene van der Fels van IZZ zelf veel doen om die twee weer in evenwicht te brengen. In vier stappen naar meer werkplezier.
1. Maak een lijst van jouw energiegevers en energievreters
Verandering begint met inzicht. ‘Zorgmedewerkers zijn vaak meer met een ander bezig dan met zichzelf’, weet Irene. Breng daarom eens in kaart waar jij energie van krijgt en wat jou energie kost. Op je werk én thuis. Dat kunnen activiteiten zijn, maar ook personen of plaatsen. Onderaan deze pagina vind je een invuloefening om uit te printen en in te vullen.
Doe de test
- Ontdek jouw energiegevers en -vreters met de IZZ Zelfscreener
- Klaar in 10 minuten
- Ontvang meteen je persoonlijke uitslag met handige tips
Videoserie: dit geeft mij energie in de zorg
Zorgmedewerkers Marije, Stephanie, Maaike, Egon, Leon, Ethel en Debby vertellen hoe zij de balans houden. Waar krijgen ze energie van en welke energievreters hebben zij op hun werk in de zorg. Ook delen ze hun gouden tip met jou. Naar de videoserie.
2. Ga het gesprek aan met je collega’s
‘De Zelfscreener van IZZ is een mooie start om het gesprek aan te gaan met collega’s’, vervolgt Irene. ‘Herkennen zij jou in de uitslag? Ervaren ze hetzelfde? Wat zijn hún energiegevers en energievreters? Door hier samen over te praten, creëer je meer openheid en bewustwording op de werkvloer. En wie weet kun je elkaar helpen.’
'Kleine stapjes maken een groot verschil'
3. Praat met je leidinggevende
De belangrijkste tip, volgens Irene: ga het gesprek aan met je leidinggevende. Alleen, of samen met collega’s. ‘Bespreek de uitslag van je Zelfscreener en eventuele verbeterpunten. Sommige energievreters horen waarschijnlijk bij je werk, maar misschien kun je bepaalde taken wat minder doen, en wat meer tijd maken voor energiegevers.’
4. Kom in actie!
Heb je je energiegevers en energievreters in kaart? Bekijk dan wat je kunt doen om je energiepeil weer op niveau te krijgen. Vaker pauze nemen? Meer sporten? Of met een coach gaan praten? Kleine stapjes maken al een groot verschil.
Meer energie met de Glimlach challenge
(Glim)lachen is gezond. Door te lachen, maak je dopamine en serotonine aan. Deze geluksstofjes maken je blij en werken bovendien ontspannend. De Glimlach Challenge van IZZ tovert een glimlach op je gezicht. En dat geeft niet alleen jouw energiepeil een boost, maar ook je werkplezier. Ontvang vijf weken lang elke maandag een leuke opdracht in je mailbox. Meer dan 800 zorgmedewerkers deden al mee.