Foto Annelies Bondo
De expert

Mamacoach Annelies Bondo

Het is de aard van het beestje: zorgen voor anderen. Maar om dat zo goed mogelijk te doen, is het belangrijk om óók goed voor jezelf te zorgen. Zeker als je je werk combineert met het moederschap. Annelies Bondo, mamacoach en oprichter van de community ‘Moeders in Balans’, geeft tips.

Op haar werk als gezinstherapeut en in haar omgeving zag Annelies meer moeders worstelen. Daarom begon ze zich als mamacoach in te zetten, bedoeld om werkende moeders de balans in hun leven terug te laten vinden. Onder haar cliënten bevinden zich ook zorgmedewerkers. ‘Moeders, en zeker degenen die in de zorg werken, zijn altijd bezig voor anderen, terwijl ze zichzelf onder aan het prioriteitenlijstje hebben staan. Als je vaker voor jezelf kiest, wordt het leven leuker, makkelijker en relaxter. Hoe dan? Annelies geeft een paar tips:

1. Neem signalen van stress serieus

    Slecht slapen, omhooggetrokken schouders, een extra bakje koffie drinken om alert te blijven, minder goed eten, meer irritaties thuis. Het zijn allemaal signalen die aangeven dat je stress hebt. Neem ze serieus, want zo ben je en niet de moeder én niet de collega die je graag wilt zijn. Pas als je jezelf bewust bent van stress, kun je iets veranderen.

    2. Stop de automatische reactie

    Het gaat bijna vanzelf. Het is druk op je werk of er is iemand ziek, en jij zet automatisch een tandje bij. Je leidinggevende vraagt of je een extra dienst wil draaien en zonder na te denken zeg je ‘ja’. Voel eerst goed of het ook echt lukt, voordat je antwoord geeft. Merk je spanning in je lichaam? Heb je een hoge ademhaling? Dat zijn signalen dat het misschien niet goed is om extra te werken. Is het lastig om dit te voelen? Geef dan aan dat je er even over na wilt denken, en dat je later terugbelt.

    3. Zeg vaker ‘nee’

    Het is lastig om ‘nee’ te zeggen, maar bedenk dat iedere ‘nee’ tegen een ander een ‘ja’ is voor jezelf. Moeilijk? Kijk van een afstandje naar jezelf. Stel je voor dat een vriendin jouw advies vraagt over hetzelfde dilemma als waar je zelf nu mee zit. Wat zou je tegen haar zeggen?

    4. Neem micropauzes tijdens je werk

    Zorgmedewerkers rennen de hele dag achter de bel aan, van de ene patiënt naar de andere. Probeer meerdere keren op een dag bewust drie keer in- en uit te ademen. Dat kan overal, zelfs op het toilet.

    5. Blijf actief

    Kom je ’s avonds doodmoe thuis en wil je het liefst met een reep chocolade op de bank ploffen om een paar uurtjes te Netflixen? Je kunt beter gaan bewegen door te wandelen of hardlopen. Het ontspant je lichaam en het geeft andere energie. Maak het niet te groot. Een blokje om is ook goed, wellicht met de kinderen. Zo maak je ook weer verbinding met hen.

    6. Bepaal wat je écht belangrijk vindt

    Veel moeders die werken willen ook nog het huishouden perfect organiseren. Is dat écht nodig? Besteed iets uit als dat financieel mogelijk is. Ga een dag minder werken of stem beter af met je partner. Ook hij kan thuis taken op zich nemen. Het levert rust op in het gezin en jouw verdeling van werk en privé is ook beter in balans.

    7. Denk na over je energiegevers en -nemers

    Vaak zijn deze niet in balans. Besteed meer aandacht aan zaken of mensen die je energie geven en minder aan wat of wie veel energie van je vraagt. Hoe je energienemers en – gevers herkent? Word je ergens blij van of denk je ‘Help, moet ik dit doen?’

    De community Moeders in balans van Annelies kun je vinden op https://www.facebook.com/group...

     

    Hoe combineer jij werk en privé in coronatijd?

    Annelies Bondo kwam de coronacrisis door positief te blijven. Lees in online special de Zorg, in de rubriek De Zorg en ik, hoe ze dat deed.