Emmeliek Boost
Blog

“Voor m’n gevoel doe ik alles maar half”

Blog van Emmeliek Boost

 

GZ psycholoog, schrijver en eigenaar Working Parents Desk. Met Working Parents Desk geeft Emmeliek coaching en workshops rondom werk en gezin. 

 “Ik doe voor mijn gevoel alles maar half en ik krijg mijn werk niet af zoals ik het wil, tijd voor mezelf schiet er sowieso bij in. Wat doe ik verkeerd en hoe doen anderen dit?”, vroeg mijn cliënt Marga gefrustreerd toen ik haar sprak. En ze is niet de enige die dreigt vast te lopen. Ik weet, vanuit de 20 jaar dat ik workshops en coaching rond Werk en Gezin geef, dat het combineren van werk en gezin op zijn zachtst gezegd een hele uitdaging is.

Je wilt beiden goed doen en alles lijkt prioriteit te hebben. De patiënt die binnengereden wordt, de cliënt die op jou rekent, je kind die op jou wacht bij de BSO of het zieke familielid waar je mantelzorger voor bent … Die tweestrijd is pittig en continu moeten kiezen voor wie er nou voorrang heeft, is zwaar. En heb je al aan jezelf gedacht?

Door corona nóg een stapje extra

De afgelopen twee jaar hebben we met zijn allen de schouders eronder gezet. Een tandje erbij en nog een stapje extra, gek genoeg bleek het mogelijk. De voortdurende onzekerheid over hoe lang moeten we dit nog volhouden, is het zwaarst. Denk aan het continue gegoochel om de roosters steeds weer rond te krijgen, de zorgen vanwege zieke collega’s, met een half team te moeten werken en steeds weer de angst dat Corona toeslaat op de groep of in het gezin. Stress neemt altijd toe wanneer we minder controle ervaren en minder regie hebben over gemaakte afspraken rond het werk en thuis. Wanneer je wekelijks je agenda moet omgooien als gevolg van personeelstekort, Corona-restricties, testbeleid of quarantaine verplichtingen, dan loopt de druk hoog op en worden de lontjes vanzelfsprekend korter.

"In mijn werk zie ik dat support een ongelooflijk belangrijke factor is in het creëren van lucht en ruimte."

Belang van support

In mijn werk zie ik dat het onderlinge support een ongelooflijk belangrijke factor is in het creëren van lucht en ruimte. In je hoofd én in je hart. En je hebt misschien ook wel ervaren wat het met je doet als die ene collega, je leidinggevende of zelfs je patiënt zijn/haar waardering uitspreekt en je voor je goede zorg bedankt. De zorg voor mensen is waarom je in eerste instantie zo bevlogen bent in je werk. Geven zij blijk van waardering dan werkt dat letterlijk als ‘een booster’ voor je veerkracht. Dat helpt je staande te houden in deze stressvolle tijd. En wanneer je je op je werk gehoord en gewaardeerd voelt, kun je het thuis ook beter aan.

Ontspannen thuis?

Over thuis gesproken. Thuis ontspannen en opladen in Coronatijd is niet zo eenvoudig en is ook mede afhankelijk van de leeftijd van de kinderen in huis. De aandacht en zorg die kinderen onder de 4 jaar vragen en de onzekerheid over een gezonde nachtrust, is anders dan de levensfase met tieners in huis. De leeftijd van je kind(eren), van het al dan niet hebben van een partner of support van een netwerk bepalen dus ook of je thuis hersteltijd kunt inplannen of je je beker energie weer wat kunt vullen. Maar alles begint met het inzicht dat je tijd voor jezelf nodig hebt om het überhaupt vol te houden. En dat jij zelf hierin de regie kunt nemen. Kijk dus wanneer en hoe je tijd voor jezelf zó kunt inroosteren dat het ook echt realiseerbaar is. Voorkom dat je het uitstelt totdat je weer vrij of met vakantie bent.


Wat je verder kunt doen

Ook al denk je misschien dat je als gevolg van deze pandemie het stuur niet meer in handen hebt, toch kun je wel degelijk zelf iets doen:

TIP 1: Geef je energie een cijfer en verken je mini-energizers

Het motto goed voor jezelf zorgen kan soms best abstract zijn. Dus begin eens jezelf vaker op een dag een cijfer te geven voor de mate van energie die je hebt. Hoe hoger het cijfer op een schaal van 1-10 des te beter is je beker met energie gevuld. Is het cijfer erg laag, zet dan een mini-energizer in die jou in 2-3 minuten oplaadt. Het helpt om vooraf een lijstje met jouw top 5 mini-energizers te maken én deze energizers altijd bij de hand te hebben, in je telefoon bijvoorbeeld. Denk bij energizers aan je favoriete muziek, een mini energizer op het gebied van bewegen of een filmpje waar je altijd om moet lachen.

TIP 2: Luister!

Ben je leidinggevende, ga dan in periodes van onrust en stress niet medewerkers adviseren, waarschuwen of corrigeren. Een luisterend oor voor tien minuten helpt meer dan je denkt. Een vraag die jou of je medewerker kan helpen bij wegnemen van druk of het ontladen van stress is: ‘wat zou voor jou morgen beter werken en je minder stress opleveren?’ Lees meer

TIP 3: Creëer of zoek je gelijken

Alleen al door knelpunten rond het werk en gezin met elkaar te delen, wordt de druk minder. Zoek een groep met gelijkgestemden, online of fysiek. Ga in gesprek, deel en verbind je met anderen. Als werkgever beter voor je medewerkers zorgen? Luister dan naar knelpunten en creëer communities op grond van de levensfase waarin ze zitten. Denk aan medewerkers met kinderen onder de 4 jaar, medewerkers met basisschoolkinderen of op de middelbare school. Daarmee ontstaat er gelegenheid tot verbinding met elkaar en versterk je niet alleen de onderlinge veerkracht, maar ook het zelfoplossend vermogen.

"Wat zou voor jou morgen beter werken en je minder stress opleveren?"

IZZ helpt

IZZ helpt zorgmedewerkers en zorgorganisaties bij gezond werken in de zorg. Dan doen we met onze IZZ Zorgverzekering, tools, tips, webinars en speciale trainingen voor Gezond werken in de Zorg. Heb je een IZZ Zorgverzekering dan ben je lid van IZZ en kan je gebruik maken van veel ledenvoordelen.

Meer lezen

Meer handvatten nodig? Lees dan het boek WIN-WIN Werk en Gezin. Als IZZ-lid krijg je 20% korting. Voor werkgevers geldt een staffelkorting. Of lees meer over werk- prive balans op onze themapagina.