Persoonlijk verhaal

‘Vrouwen zijn bij mij op hun kwetsbaarst’

Een perfecte borstfoto maken én spanning wegnemen. Dat doet Bianca Jongbloets als medisch beeldvormings- en bestralings deskundige (MBB) bij Bevolkingsonderzoek Zuid-West.

 

‘Elke dag borstfoto’s maken? Dat is toch saai! Ik hoor het vaak. Jammer, want het is zo’n mooi vak en ik doe veel meer. Juist het contact met de cliënt maakt het zo leuk. Vrouwen zijn bij mij op hun kwetsbaarst. De een is zenuwachtig omdat het misschien pijn doet, de ander is gespannen omdat borstkanker in de familie voorkomt. Het is aan mij om hen op het gemak te stellen. Want met gespannen spieren is het lastig een mammografie te maken. 

Als ik de perfecte foto heb gemaakt, én als de cliënt met een goed gevoel de kamer uit loopt, ben ik tevreden. Het idee dat ik bijdraag aan het vroeg opsporen van borstkanker doet me goed. Helaas is er een tekort aan MBB’ers. Ik hoop dat mensen enthousiast worden om dit werk te gaan doen. Zelf leid ik nu ook nieuwe mensen op. Het is mooi om anderen te zien groeien in het vak dat ik zelf zo leuk vind.’

Wil jij ook in de Zorg met jouw bijzondere functie? Mail dan naar redactie@stichtingizz.nl