Artikel

Webinar Vitale nachtdienst zonder dip

Hoe draai je gezonde nachtdiensten? Ontdek het in slechts dertig minuten tijdens ons gratis webinar. Nu terug te kijken.

Afbeelding nachtdienst

 

Nachtdiensten (of onregelmatige diensten) verstoren je biologische klok. Ze kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen als slaapproblemen, gewichtstoename en verminderde concentratie. Maar, dat hoeft niet. Je kunt ook op een gezonde manier in de nachtdienst werken.

Op 11 oktober 2022 hielden we de live webinar Een vitale nachtdienst zonder dip. In deze webinar komen verschillende oplossingen aan bod voor een gezonde nachtdienst, zoals voeding, powernap, roosteren en licht. In slechts dertig minuten laten we je zien hoe deze oplossingen werken. Je kunt de webinar hieronder terugkijken.

Na het volgen van dit webinar weet je:

  • Hoe je lichaam werkt tijdens de nachtdienst
  • Hoe je de nachtdienst beter doorkomt
  • Hoe je goed slaapt na een nachtdienst
  • Wat de ervaringen zijn in de zorg, maar ook bij de politie en in de bouw
  • Wat je kunt leren van topsporters
  • De 4 do’s en don’ts tijdens nachtdiensten
  • Hoe je lichttherapie tijdens het werk kunt toepassen
     

Gezond werken in de zorg

IZZ helpt je graag gezond te werken, ook tijdens je nachtdienst. We organiseren de webinar in samenwerking met lichtexpert Toine Schoutens, slaapcoach Rick Muller van Propeaq en voedingsdeskundige Elly Kaldenberg. Propeaq is de maker van speciale lichtbrillen voor werken in de nacht.

Over de sprekers

Lichtexpert Toine Schoutens is opgeleid in de gezondheidszorg. Als verpleegkundige ontdekte Toine de krachtige effecten van licht op menselijke prestaties en onze biologische klok. Daarmee werd hij de pionier van de inzet van licht bij de behandeling van winterblues. Sinds 2006 begeleidt Toine topsporters die bijzondere prestaties moeten leveren. 

Elly Kaldenberg is als allrounder al jaren werkzaam binnen de wereld van voeding en diëtetiek. Naast voeding en leefstijl heeft zij zich gespecialiseerd in sportvoeding. Met 2424Fit richt zij zich op gezond eten op het werk voor energieke medewerkers. Zij is bovendien specialist op gebied van voeding en onregelmatige diensten. “Een wereld te winnen”, aldus Elly.

Rick Muller is al vele jaren actief als slaap- en chronocoach bij organisaties waar medewerkers nachtdienst draaien. Zijn doel is het creëren van bewustwording van vele interventies die eenvoudig toegepast kunnen worden op het werk maar ook thuis. Naast het geven van vele workshops is Rick ook actief betrokken bij diverse onderzoeken naar interventies om de nachtdienst dragelijker te maken.